Maribor remizirao, Hajduk poražen u Ukrajini

Maribor je protiv Celtica izjednačio preko Damjana Bohara (AP)

Nogometaši Maribora odigrali su neriješeno 1:1 protiv Celtica iz Glasgowa u prvoj utakmici play-offa za ulazak u Ligu prvaka.

Poveli su već u šestoj minuti gostujući nogometaši, golom Calluma McGregora, no samo osam minuta kasnije Maribor je izjednačio preko Damjana Bohara. Pokazalo se da je to i konačan rezultat pred uzvrat u Škotskoj.

U ostalim susretima postignuti su ovi rezultati: Aalborg (Danska) – Apoel (Cipar) 1:1, Lille (Francuska) – Porto (Portugal) 0:1, Slovan Bratislava (Slovačka) – BATE Borisov (Bjelorusija) 1:1, Standard Liege (Belgija) – Zenit (Rusija) 0:1.

Uzvrati su za tjedan dana.

Hajduk minimalno poražen

U prvom susretu završne runde kvalifikacija za Europsku ligu Hajduk je u Kijevu izgubio od Dnjipra 1:2, ostavši takvim rezultatom u igri za plasman u natjecanje po skupinama najmasovnijeg europskog kupa.

Hajduk je poveo golom Tina Svena Sušića u 47. minuti, no ukrajinski sastav je do kraja utakmice uspio okrenuti rezultat.

Izjednačio je bivši napadač Hajduka Nikola Kalinić tri minute kasnije, a pobjedu Dnjipru donio je Jevgeni Šakov u 88. minuti.

UEFA kaznila Dnjipro i Feyenoord

Disciplinska komisija Europske nogometne federacije (UEFA) kaznila je ukrajinski Dnjipro s 50.000 eura, nizozemski Feyenoord sa 45.000 eura zbog ponašanja navijača.

Dnjipro je kažnjen zbog divljanja njegovih navijača za vrijeme utakmice protiv Kopenhagena u kvalifikacijama Lige prvaka.

UEFA je objavila i kako će Dnjipro igrati bez publike ukoliko njegovi navijači izazovu nove probleme u iduće dvije godine.

Feyenoord je kažnjen zbog rasističkog ponašanja navijača za vrijeme utakmice protiv Bešiktaša u kvalifikacijama Lige prvaka, a UEFA je utvrdila kako su nizozemski navijači pjevali uvredljive pjesme na račun turskog kluba.

Najbolji igrač utakmice bio je vratar splitskog kluba Lovre Kalinić i najzaslužniji je što se Hajduk vraća u Split s minimalnim porazom.

Za Dnjipro su nastupila trojica bivših igrača Hajduka – Nikola Kalinić i Ivan Strinić su odradili cijeli susret, dok je Mladen Bartulović ušao u igru u 78. minuti.

Zbog rata igrali u Kijevu

Premda Dnjipropetrovsk nije direktno ugrožen ratom, utakmica je zbog nestabilne situacije u Ukrajinii igrana na Olimpijskom stadionu u Kijevu i to u srijedu, jer će u četvrtak u Kijevu biti odigrana utakmica Zorja – Feyenoord.

Uzvratni susret je 28. kolovoza na Poljudu.

Preostala tri hrvatska predstavnika u Europskoj ligi igraju sutra – zagrebački Dinamo gostuje kod rumunjskog Petrolula, Split na svom stadionu u Dugopolju dočekuje Torino, dok će Rijeka ugostiti moldavski Sheriff.

Osim hrvatskih, na teren će i jedini bh. predstavnik – Sarajevo, koji na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović – Hase“ na Koševu dočekuje Borussiju iz Moenchengladbacha, te jedini srpski predstavnik – Partizan, koji na svom terenu igra utakmicu protiv Neftcija iz Bakua.

Izvor: Al Jazeera i agencije