Margaret Thatcher umrla u 87. godini

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, poznata kao „Čelična lady“, preminula je od posljedica moždanog udara u 87. godini, objavio je njen glasnogovornik.

“Sa velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka preminula mirno nakon moždanog udara ovog jutra”, rekao je Tim Bell.

Kraljica Elizabeth II saopćila je da je tužna zbog vijesti o smrti Thatcher, te da je poslala poruke saučešća njenoj porodici.

Citati Margaret Thatcher

– “Ako želite da nešto bude rečeno, pitajte muškarca; ako hoćete da bude urađeno, pitajte ženu.” (1965.)

– “Jesam čelična lady, nakon svega, nije bilo loše biti ni čelični vojvoda. Da, ako tako žele interpretirati kako ja branim vrijednosti ključne za naš način života.” (1976.)

– “Gdje je nesloga, neka donosimo harmoniju. Gdje je greška, neka donosimo istinu. Gdje je sumnja neka donosimo vjeru. A gdje je očaj, neka donosimo nadu” (1979, citirala je Sv. Franju Asiškog nakon izborne pobjede.)

– “Mislim da dok živim žena neće biti na mjestu premijerke.” (1979.)

– “Onima koji čekaju omiljeni medijski citat, ‘preokret’, imam reći samo jednu stvar – Okrenite se vi ako želite. Dama nije za okretanje.” (1980, na zahtjev da omekša ekonomsku politiku.)

– “Ne zanima me koliko moji ministri pričaju, dok god rade šta im kažem.” (1980.)

– “Kad pola političkog života provedete na dosadnim temama kao što je okoliš, uzbudljivo je uhvatiti se u koštac s pravom krizom.” (1982, o ratu na Falklandima.)

– “Ne postoji društvo kao takvo. Postoje pojedinci, muškarci i žene i postoje porodice.” (1987.)

– “Ako biste samo željeli da budete dopadljivi, bili bi spremni na bilo kakav kompromis bilo kada i nikada ne biste ništa postigli.” (1989.)

Dopisnica Jutarnjeg lista iz Londona Ana Muhar rekla je da je vijest o smrti Margaret Thatcher ožalostila Britaniju.

“Britanski premijer David Cameron rekao je da je njenom smrću Ujedinjeno kraljevstvo izgubilo ne samo velikog lidera, nego i velikog premijera i veliku Britanku”, izvijestila je Muhar za Al Jazeeru.

“Britanija bi bila spremna ponuditi tzv. državnički sprovod. No, poštujući želju Margaret Thatcher, to neće biti državnički, kakav je, primjerice, imao Winston Churchill, već poludržavnički, koji se može usporediti sa sprovodom Kraljice majke.”

Planovi sahrane

Zdravlje Margaret Thatcher bilo je sve slabije posljednjih nekoliko godina, tako da vijest o njenoj smrti nije bila veliko iznenađenje za političke krugove u Velikoj Britaniji, izvijestio je reporter Al Jazeere Paul Brennan.

Od kada je objavljeno da je preminula, bez prestanka stižu nova saopćenja.

Premijer David Cameron poslao je novo, detaljnije saopćenje, u kojem se navodi: “Ovo je zaista tužan dan za našu zemlju. Izgubili smo veliku premijerku, veliku liderku i veliku Britanku. Kao naša prva premijerka, Margaret Thatcher bila je veoma uspješna, uprkos suprotnim očekivanjima. Najznačajnije kod Margaret Thatcher jeste to što nije samo vodila našu zemlju, nego ju je i spasila”.

Već je počelo planiranje sahrane. Bit će održana ceremonijalna sahrana sa vojnim počastima, koja se razlikuje od državne.

Državna sahrana rezervirana je samo za kraljeve i kraljice. Čak ni Kraljica majka nije imala državnu sahranu.

“Oni koji je budu pratili, vidjet će veoma malo razlike između državne i ceremonijalne sahrane”, dodaje Brennan.

Datum još nije saopćen, ali zna se da će biti održana u Katedrali svetog Pavla, u centru Londona, prema uputama same Margaret Thatcher.

Izrazila je snažnu želju da se ceremonija održi u toj katedrali. Nakon toga će biti kremirana u prisustvu članova uže porodice, saznaje Al Jazeerin reporter.

Politička karijera

Thatcher je upamćena i kao liderka sa najdužim stažom na toj poziciji u 20. stoljeću. Svijetu je poznata  kao “Čelična lady” zbog uloge koju je imala u britanskoj politici.

Bez sumnje, bila je jedna od najmarkantnijih političkih ličnosti u Britaniji, nakon Winstona Churchila.

Postala je premijerka 1979. godine i bila prva žena ikada na toj poziciji.

“Gdje je nesloga, neka donosimo harmoniju. Gdje je greška, neka donosimo istinu. Gdje je sumnja neka donosimo vjeru. A gdje je očaj, neka donosimo nadu”, kazala je Thatcher nakon preuzimanja dužnosti.

Obećala je ekonomske promjene, ali proces od milja nazvan Thatcherizam sporo je išao. Bila je pod pritiskom da promijeni kurs, ali kategorično je odbila taj prijedlog.

Uslijedila je invazija Argentine na Falklandsko otočje u aprilu 1982. Nakon kratkog, krvavog rata, zemlja je vraćena Britancima.

“Način na koji je vodila taj rat, učinilo se da može to i uraditi sa ekonomijom. Pobijedila je Argentince na Atlantiku, može promijeniti ekonomiju u zemlji”, kaže njen biograf John Campbell.

Rusi je nazivaju čeličnom damom. Na općim izborima samo godinu kasnije, uspjeh na Falklandima osigurao je njenoj Konzervativnoj stranci parlamentarnu većinu.

Nova vlada našla se pred novim izazovima. Uslijedio je štrajk rudara, a raskol i nasilje podijelili su britansku javnost.

Meta IRA-e

Margaret Thatcher često je bila na meti Irske republikanske armije (IRA).

U oktobru 1984. godine, bačena je bomba na hotel u kojem je odsjela. Bilo je jasno da IRA želi ukloniti Thatcher i njen kabinet.

I na međunarodnoj sceni bila je kontroverzna. Divili su joj se, ali i okretali leđa.

Mihaela Gorbačova, tadašnjeg sovjetskog predsjednika, opisala je kao čovjeka sa kojim se može sarađivati. Međutim, sa bivšim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom imala je posebnu političku poveznicu.

Omražena je postala jer je odbijala uvesti sankcije na aparthejd u Južnoj Africi.

Osvojila je i treći premijerski mandat, ali zbog politike koju je vodila, izgubila je podršku naroda, ali i stranačkih kolega. U novembru 1990. podnijela je ostavku.

Iza sebe ostavila je uspomene. Posljednje godine provela je u porodičnoj kući, uglavnom zbog narušenog zdravlja. Zbog pretrpljenih srčanih udara rijetko je govorila u javnosti.

Margaret Thacher, bila omiljena ili ne, pokrenula je period krucijalnih promjena, ne samo u Britaniji, već u cijelom svijetu.

Reakcije svjetskih lidera

„Njene ekonomske reforme, zakon radničkih sindikata i ponovno sticanje Falkandskih otoka uzdiglo je iznad normalne politike, što možda niti jedan drugi lider ne bi postigao. Njene izvanredne karakteristike će uvijek pamtiti oni sa kojima je blisko sarađivala: hrabrost i odlučnost u politici, humanost i velikodušnost u privatnosti”, rekao je nasljednik Thatcher, John Major.

Tony Blair, bivši premijer, rekao je da  “veoma mali broj političara uspije promijeniti ne samo politički pejzaž svoje zemlje, već i cijelog svijeta.”

“Margaret je bila takva liderka. Njen globalni utjecaj je bio ogroman. I neke od promjena koje je napravila u Britaniji je, barem na neki način, zadržala Laburistička vlada 1997, a kasnije su ih implementirale vlade širom svijeta”, zaključio je Blair.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je svijet izgubio jednog od velikih heroja borbe za slobodu, a Amerika istinskog prijatelja.

“Kao kćerka trgovca, koja je postala prva premijerka Britanije, ona je pravi primjer svim našim kćerkama da ne postoji taj stakleni plafon koji se ne može razbiti. Kao premijerka je pomogla vratiti samopouzdanje i ponos koji je oduvijek bio oznaka Britanije. Kao bezrezervna pobornica našeg transatlantskog saveza, znala je da snagom i odlučnošću možemo pobijediti u Hladnom ratu i produžiti obećanje slobode”, rekao je Obama.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso opisao je Thatcher kao veliku državnicu i rekao da je bila razborita i angažovana igračica u Evropskoj uniji.

“Bit će zapamćena i po doprinosima i rezervama prema našem zajedničkom projektu. Potpisala je Jedinstveni evropski akt i pomogla stvaranju jedinstvenog tržišta. Bila je vodeća igračica u priključivanju centralno i istočnoevropskih zemalja, koje su prije bile iza čelične zavjese, u evropsku porodicu.“

Nekadašnji predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov kazao je da je Thatcher “bila velika političarka i bistra individua”.

“Ostat će upamćena. Thacher je bila političarka čije su riječi nosile veliku težinu. Naš prvi sastanak 1984. godine  započeo je odnose koji su ponekad bili teški, ali koji su bili ozbiljni i odgovorni za nas oboje.“

Odnos sa SFRJ

Raif Dizdarević, nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ i savezni sekretar za vanjske poslove, rekao je za Al Jazeeru da je period vladavine Margaret Thatcher bio uspješan sa stanovišta interesa Velike Britanije.

“Mi smo imali korisne odnose sa Velikom Britanijom u vrijeme premijerke Thatcher i ona je zaista bila državnik koji se zainteresovano angažovao za odnose sa Jugoslavijom”, rekao je Dizdarević.

“Ona je bila veoma direktna. Kada sam bio u Britaniji, kada sam imao razgovore sa njom, bili su od početka do kraja radni. Nije bilo uzaludnog trošenja vremena.”

Izvori: Al Jazeera i agencije