Marcu Wilmotsu otkaz, Belgija traži selektora

Marcu Wilmotsu će klupa azijske selekcije biti četvrti posao u trenerskoj karijeri (Arhiva)

Nogometni savez Belgije u petak je dao otkaz selektoru reprezentacije Marcu Wilmotsu, nakon lošeg nastupa ove selekcije na nedavno okončanom Evropskom prvenstvu u Francuskoj, prenose agencije.

Belgijanci su pred početak turnira bili jedni od favorita za osvajanje naslova prvaka, ali nisu ispunili očekivanja.

U grupi B su osvojili drugo mjesto, iza Italije, da bi ih u četvrtfinalu eliminirala selekcija Velsa.

Iz Nogometnog saveza su nakon turnira objavili kako neće praviti ishitrene odluke, ali su u petak objavili kraj saradnje s Wilmotsom.

‘Vvratila se ljubav navijača’

“Kraljevska belgijska nogometna asocijacija [Nogometni savez Belgije] postigla je dogovor s Wilmotsom oko okončanja njegovog ugovora, koji je trajao do 2018. godine. Zahvaljujemo Wilmotsu za njegov rat u protekle četiri godine”, piše u saopćenju Saveza.

“S Wilmotsom kao selektorom, ‘Crveni vragovi’ su od 54. stigli do prvog mjesta rang liste reprezentacija Svjetske nogometne asocijacije. Uspio je doći do 34 pobjede u 51 utakmici te osam puta je zabilježio remi. Iznad svega, vratila se ljubav navijača prema reprezentaciji tokom ovog perioda.”

“Tehnička komisija Saveza procijenila nastup naše selekcije na EURO-u 2016 i odlučila kako ciljevi nisu ispunjeni. Postoji zajednički osjećaj kako timu treba novi impuls, kako bi doveo do velikog rezultata na velikim takmičenjima”, dodaju iz Saveza.

U saopćenju se dodaje kako će Savez odmah pokrenuti procedure za pronalazak novog selektora “na transparentan način”.

U grupi s Bosnom i Hercegovinom

“Želimo u nadolazeće utakmice ući s novim selektorom, počev od međunarodne prijateljske utakmice u Briselu protiv Španije 1. septembra”, objavio je Nogometni savez Belgije.

Wilmots je preuzeo reprezentaciju Belgije maja 2012. godine, nakon što se “Crveni vragovi” nisu uspjeli plasirati na Evropsko prvenstvo te godine u Poljskoj i Ukrajini, a potom ih je doveo do četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2014. godine.

Taj rezultat je ponovio na ovogodišnjem EURO-u.

Belgija je u grupi H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, koje će biti održano u Rusiji, s reprezentacijama Bosne i Hercegovine, Grčke, Estonije, Kipra i Gibraltara.

Izvor: Agencije