Marcel između prava na slobodu i života u samoći

Početkom godine Al Jazeera je objavila priču o Marcelu Crepulji, štićeniku Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin” u Fojnici, koji je pred sudom u Strasbourgu tužio Bosnu i Hercegovinu, tvrdeći da je u toj ustanovi zadržan protivno svojoj volji.

Sud je naložio njegovo puštanje i odštetu u iznosu 27.500 eura. Odluka Suda je ispoštovana, ali Crepulja sada želi natrag u fojnički zavod.

U Zavodu je Marcel Crepulja imao svoju radnu obavezu i ljude koji su tokom godina boravka postali njegovi prisni prijatelji, ali je želio život izvan Zavoda i želio ga je živjeti na svoj način.

“Mislio sam renovirati očevu kuću, otkupiti je za određeni dio novca, a poslije toga ostatatak novca uložiti u stočarstvo i polako početi život nanovo”, govorio je početkom godine Crepulja.

‘Samoća gora od bolesti’

S 27.500 eura odštete, koliko je naložio Sud za ljudska prava u Strasbourgu, Marcel je mogao dosanjati svoje snove, ali kuća koju je želio nije bila na prodaju pa ni kupovina ovaca, kaže, više nije imala smisla.

Danas živi u rodnom Varešu, u stanu koji mu je dodijelio Centar za socijalni rad, no nije to život kakvom se nadao.

“Samoća je gora od bolesti, vjerujte”, priznaje danas.

U šest mjeseci boravka izvan Zavoda “Drin”, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, Marcel je dva puta hospitaliziran.

“Ne mogu se ja starati sam o sebi, iskren da budem. Ne mogu, jednostavno teško je. Tamo sam imao brigu, imao sve imao prijatelje, jednostavno sve. Moje je samo bilo da se probudim i da slušam. Ništa više”, priča.

Pitanje je hoće li se Marcel više ikada moći vratiti u “Drin”. Tamo ga ne može uputiti ni Centar za socijalni rad, iako imaju mišljenje liječnika koji to preporučuje.

“Kad se radi o njegovom smještaju i vraćanju u ustanovu ‘Drin’, odluku će donijeti sud, bez obzira da li to Marcel želi ili je to pod prisilom”, objašnjava Nihada Gondžo iz Centra za socijalni rad u Varešu

Dodbrodošao samo ako naloži sud

Nakon što je državu tužio tvrdeći da je u “Drinu” zadržavan pod prisilom, veliko je pitanje hoće li ga Općinski sud u Visokom, nadležan u ovom slučaju, vratiti u ustanovu. Tamo je dobrodošao samo ukoliko tako odluči sud.

“Ako smo jednom nekog otpustili po preporuci, odnosno odluci Suda u Strasbourgu, mi to moramo poštovati. Što se nas lično tiče, Marcelu kao našem bivšem korisniku su vrata širom otvorena. Međutim, moramo poštovati odluku suda i može doći samo po odluci suda”, odgovara Elmedin Huskić, direktor Zavoda “Drin”.

Iz tog su zavoda štićenici odlazili po preporuci liječnika, no nikada ranije po presudi Suda u Strasbourgu. Nakon što je taj sud odlučio u korist štićenika koji su tužili državu održano je nekoliko konferencija o načinu smještanja oboljelih osoba u zavode poput “Drina”.

Jedno je jasno – odluke o smještaju donosi isključivo nadležni sud.

Marcel se nada da će u njegovom slučaju sud naložiti povratak u “Drin”. U suprotnom ni on, ni Centar za socijalni rad za njega nemaju “plan B”.

Izvor: Al Jazeera