Maqdad: Sirijski Kurdi su izdali svoju državu

Faisal Mekdad: Nećemo prihvatiti bilo kakav dijalog ili razgovor s onima koji su postali taoci stranih sila (EPA)

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad kritizirao je u četvrtak kurdske snage koje uživaju podršku Sjedinjenih Američkih Država, rekavši kako su izdali svoju državu i optuživši ih kako je njihov separatistički plan poslužio Turskoj kao opravdanje da povredi suverenitet njegove države.

Na pitanje treba li zvanični Damask nastaviti dijalog sa snagama koje predvode Kurdi, a koje je napala Turska kako bi ih protjerala sa sjeveroistoka Sirije, on je rekao kako su te “naoružane grupe izdale svoju države i počinile zločin protiv nje”, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Nećemo prihvatiti bilo kakav dijalog ili razgovor s onima koji su postali taoci stranih sila… Neće biti uporišta za agente Washingtona na sirijskoj teritoriji”, kazao je sirijski zvaničnik novinarima u Damasku.

‘Otvoreni za razgovore’

Zvaničnik sirijskih Kurda rekao je ranije ove sedmice kako su vlasti na sjeveru Sirije, na čijem čelu su Kurdi, otvorene za razgovore s Damaskom i Rusijom kako bi se ispunio sigurnosni vakuum u slučaju potpunog povlačenja američkih snaga iz pograničnog područja s Turskom.

Vodeći komandant je, također, kazao kako je jedna od opcija za Kurde da vrate teritoriju u ruke sirijske Vlade.

Kurdske Jedinice narodne odbrane (YPG), snažne paravojne formacije, imale su pomoć vlasti iz Damaska u preuzimanju kontrole nad većinski kurdskim gradovima na početku sukoba, kada je Damask skrenuo pažnju na borbu s narodnim demonstracijama protiv predsjednika Bashara al-Assada, koje su se kasnije pretvorile u otvorenu pobunu i građanski rat.

Jedinice YPG-a se nikada nisu borile protiv režimskih snaga tokom rata i čak su smjestile sirijske vlasti u svoj glavni grad Qamishli, a ujedno su imale i unosan udio u trgovini naftom sa zvaničnim Damaskom, navodi Reuters.

Izvor: Agencije