Mapa: Ulice u regiji i svijetu koje nose Titovo ime

Iako je nedavno Zagreb odlučio da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, što je izazvalo burne reakcije javnosti, mnogi trgovi, ulice, parkovi, škole pa čak i plaže u ovoj zemlji, ali i u regiji i svijetu, još nose ime bivšeg jugoslovenskog vođe – više od 180 njih.

Što se tiče regije, najveći broj Titovih ulica i trgova nalazi se u Vojvodini i Istri, dok istarski grad Rabac ima i plažu Maršala Tita.

Međutim, osim bivših jugoslovenskih republika, ime Josipa Broza Tita nose ulice i avenije gradova Afrike, Azije, Evrope i Južne Amerike, pogotovo zemlje nekadašanjeg nesvrstanog bloka.

Titova ulica postoji u New Delhiju u Indiji, te Adis Abebi (Etiopija), Luandi (Angola), Akri (Gana), Soussu (Tunis), Kairu (Egipat), Moskvi (Rusija), Sao Paolu (Brazil) te u nekoliko italijanskih gradova.

Najmanje od svega bilo je vjerovatno da Tito ujutro srkne kafu, otvori svoju „Politiku“ i tu pročita intervju sa čovjekom koji ga je želio ubiti iako mu to brani vjera

Glavna ulica u Sarajevu zadržala je naziv Ulica Maršala Tita, dok je glavni trg u Velenju u Sloveniji Titov trg.

Nekoliko ulica u Beogradu, ali ne u centru grada, nosi Titovo ime, kao i jedna ulica u Podgorici.

Ljubljana je ulici dala Titovo ime 2009. godine, navodeći tada da je Tito bio važna historijska ličnost.

Konzervativna partija Nova Slovenija tražila je od Ustavnog suda da poništi takvu odluku, tvrdeći da je Titov režim kršio ljudska prava.

Ustavni sud je donio odluku da zabrani da se ulica nazove po nekadašnjem vođi.

Ulica Maršala Tita u Skoplju preimenovana je u Makedonska ulica.

Izvor: Al Jazeera