Mapa: Smrtna kazna legalna u 56 zemalja

Zemlje regije ukinule su smrtnu kaznu u periodu od 1989. do 2007. godine, navodi se u najnovijem izvještaju Amnesty Internationala.

U evropskim zemljama ta praksa je ukinuta, izuzev Bjelorusije, gdje je prošle godine pogubljeno dvoje ljudi. Amnesty navodi da je u toj zemlji od 1990. godine pogubljeno više od 200 ljudi.

Izricanje smrtne kazne zakonski je moguće i u Bosni i Hercegovini, odnosno njenom entitetu Republika Srpska. Prema entitetskom ustavu, članom 11, propisano je: “Život čovjeka je neprijeporan. Smrtna kazna može se iznimno propisati i izreći samo za najteže oblike teških kaznenih djela.”

U nekim je državama u svijetu smrtna kazna i dalje redovita praksa. Kina je i dalje zemlja koja najviše kažnjava smrću. Ta zemlja nikada nije objavila podatke o broju smrtnih presuda i egzekucija. Ipak, prema dostupnim informacijama, u Kini se svake godine izvrše hiljade egzekucija.

Izuzimajući podatke iz Kine, više od polovice (51 posto) smrtnih kazni izvršeno je u Iranu, koji je zajedno sa Saudijskom Arabijom, Irakom i Pakistanom zadužen za 84 posto svih smrtnih kazni.

“Bahrein, Jordan, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati nastavile su izvršavati smrtne kazne u 2017. godini. Amnesty International nije zabilježio izvršenje ovih kazni u pet zemalja – Bocvani, Indoneziji, Nigeriji, Sudanu i Tajvanu, zemljama koje su prethodne godine izvršavale pogubljenja 2016. godine”, navodi se u izvještaju čiji se detalji mogu naći na ovom linku.

Izvor: Al Jazeera