Mapa: Radni vijek u Evropi

Očekivani radni vijek postaje sve duži, pokazuju posljednji podaci Eurostata.

U 2019. godini, očekivani radni vijek za odraslu populaciju stariju od 15 godina u Evropskoj uniji bio je 35,9 godina. To je za 0,2 godina duže nego prethodne godine, i 3,6 godina duži očekivani radni vijek od onog iz 2000. godine.

Očekuje se da će kod muškaraca radni vijek biti nešto duži – 38,3 godine naspram 33,4 godine za žene. Iako je za muškarce očekivan radni vijek uvijek bio duži, razlika među spolovima se smanjuje. Muškarci su 2000. radili 7,1 godina duže od žena, dok je ta razlika u 2019. godini spala na 4,9 godina.

Najduži radni vijek na Islandu, najkraći u Turskoj

Među članicama Evropske unije, građani  Švedske i Nizozemske imaju najduži očekivani životni vijek (42 i 41 godina), dok je najkraći u Italiji – 32 godine.

Ipak, uzmemo li u računicu i neke države koje nisu članice Unije, slika se mijenja.

Tada Island i Švicarska zauzimaju prva dva mjesta po dužini očekivanog radnog vijeka. Procjenjuje se da će Islanđani u prosjeku provesti 45,8 godina u radnom odnosu, dok će Švicarci provesti 42,6 godina.

S druge strane, u Turskoj je očekivani radni vijek ubjedljivo najkraći – 29,3 godina.

Regija na dnu liste

Tursku ‘prati’ Sjeverna Makedonija čiji će građani u prosjeku raditi 31,7 godina.

I ostale države Zapadnog Balkana su na dnu ove liste. U Hrvatskoj je očekivani životni vijek 32,5 godina, u Crnoj Gori 32,5, a u Srbiji 33,4 godine.

Bosna i Hercegovina nije obuhvaćena istraživanjem.

Izvor: Eurostat, agencije