Mapa: Plate u Njemačkoj

U 2016. godini prosječna mjesečna bruto plata u najmoćnijoj evropskoj državi iznosila je 4.078 eura. Na godišnjem nivou, to je bruto plata od 48.900 eura.

Znatna je razlika u zaradi između muškaraca i žena – muškarci su u 2016. primali mjesečnu bruto platu od 4.320 eura, dok su žene primali prosječnu bruto platu od 3.527 eura.

Velike plate političara

Zastupnici u Bundestagu mjesečno primaju bruto platu od  9.542 eura. Uz to primaju i neoporezivu naknadu od 4.318 eura (kao što je pokrivanje uredskih troškova). Osim toga, parlamentarci dobiju besplatnu kartu za željeznicu, a država im plaća i službena putovanja avionom.

Primanja se znatno razlikuju i po saveznim pokrajinama. Najveće su plate u Hessenu, Bayernu i Baden-Wurttembergu – pokrajine u kojima su smješteni glavni privredni i finansijski centri Njemačke – Frankfurt am Main, Minhen i Stuttgart.

Dok su prosječne mjesečne bruto plate u 2016. godini, na zapadu iznosile 4.137 eura, na istoku su bile znatno niže – 3.149 eura. Važno je naglasiti da su troškovi života znatno niži u gradovima na istoku, kao što su Leipzig, Dresden, nego u zapadnim – Minhen, Frankfurt ili Hamburg.

U nastavku donosimo mapu prosječnih godišnjih bruto plata po saveznim pokrajinama za 2016. godinu.

Izvor: Statistički zavodi, absolventa.de, Deutsche Welle, agencije