Mapa: Najveći proizvođači uranija

Specijalni istražilac rekao je da se osumnjičeni suočavaju s pet do deset godina zatvora (EPA)

Velika je potražnja za uranijem, jer se koristi kao gorivo u nuklearnim postrojenjima širom svijeta. Prema izvještaju njemačkog Instituta za geonauku i prirodne resurse (BGR), Kazahstan je najveći proizvođač tog radioaktivnog metala. Ta država srednje Azije proizvodi približno 24.600 tona uranija u 2016, što je gotovo 40 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Iako je na trećem mjestu sa 6.300 tona proizvedenog uranija, Australija ima najveće rezerve. Ispod površine tog kontinenta nalazi se 1,1 milion tona, od kojih se sve ne može iskopati po razumnoj cijeni. Svjetske zalihe procijenjene su na 3,5 miliona tona.

Najveći potrošač uranija jesu Sjedinjene Američke Države, koje su u 2016. koristile 18.200 tona, dok je u Kini korišteno 5.300 tona. Potrebe Kine za uranijem sigurno će biti povećane u budućnosti jer se 21 od 61 reaktora koji se gradi u 15 država širom svijeta nalazi u Narodnoj Republici.

U Namibiji, na jugu Afrike, Kinezi su 2016. pokrenuli rudnik Husab, koji bi mogao postati najveći pojedinačni proizvođač uranija u svijetu.

Izvor: BGR