Mapa: Najveće armije svijeta

Uporedimo li vojske svjetskih sila prema broju aktivnih vojnika, vidimo da je riječ o vrtoglavim ciframa. Kina se nalazi na tronu, s najbrojnijom aktivnom vojskom i jednom od najbolje treniranih vojski na svijetu, a svoj je vojni budžet povećala za više od deset posto u proteklih pet godina. Vojska je osnovana 1972. godine, poznata pod imenom Narodnooslobodilačka vojska Kine, a činile su je kopnene snage, mornarica, artiljerija, naoružana policija i jake zračne snage.

Prema posljednjim procjenama, kineska vojska ima 2.333.000 vojnika (vojnog osoblja). Većina je u dobi od 18 do 49 godina. Služenje vojnog roka obavezno je iako regrutacija nikad nije bila prisilna zbog velikog broja volontera.

Danas je podijeljena u pet ogranaka: kopnene snage, mornarica, zračne snage, raketne snage i snage za stratešku podršku.

Najmoćnija vojska SAD-a

Najjačom i najbolje opremljenom vojskom smatra se američka vojska. Njen godišnji budžet od 610 milijardi dolara uveliko prelazi onaj sljedećeg pratioca Kine (210 milijardi). Vojni budžet SAD-a veći je od zbira budžeta sljedećih devet zemalja na listi. Vojska je formirana 1775. godine, a danas ima 1.492.200 pripadnika aktivnog vojnog osoblja.

Na trećem mjestu po broju aktivnog vojnog osoblja nalazi se Indija (1.325.000). Ova armija dobro je opremljena raketama dalekog dometa.

Na četvrtom mjestu nalazi se Sjeverna Koreja, koja ima 1.190.000 aktivnih vojnika.

Rusija je stekla zavidnu reputaciju zbog dobro obučene i moćne vojske. Trenutno je na petom mjestu po broju aktivnog vojnog osoblja. Vojska je u dobi od 18 do 27 godina i ima 845.000 vojnika.

U mapi istražite koje armije imaju najviše aktivnog vojnog kadra.

Izvor: Agencije