Oglasi

Mapa: Najopasniji gradovi svijeta

Trećina ubistava u svijetu počini se u Južnoj Americi, iako ta regija broji samo osam posto svjetske populacije.

Priredio: Dženan Smajić

Najnoviju listu gradova sa najvećom stopom nasilja u svijetu objavilo je Meksičko vijeće građana za javnu sigurnost i krivičnu pravdu. Istraživanje obuhvata gradove koji nisu u ratnim zonama i koji imaju više od 300.000 stanovnika.

Trećina ubistava u svijetu počini se u Južnoj Americi, iako ta regija broji samo osam posto svjetske populacije, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Trgovina drogom, ratovi bandi, politička nestabilnost, korupcija rezultiraju velikom stopom nasilja u pojedinim južnoameričkim gradovima.

Na listi od 50 gradova, čak 41 je u Latinskoj Americi, od čega 21 u Brazilu.

Glavni grad Venecuele, Caracas, u kojem je u protekloj godini ubijeno 3.946 ljudi, što je 119,87 na 100.000 stanovnika u svijetu, zauzeo je prvo mjesto.

Najveća ekspanzija nasilja od 2014. zabilježena je u San Salvadoru, glavnom gradu El Salvadora. Stopa ubistava povećana je za čak 81% u samo jednoj godini, sa 61,21 ubistava na 100.00 stanovnika u 2014. na 111,03 u 2015. godini.

Na listi su se našla i četiri grada u SAD-u: St Louis, Baltimore, Detroit i New Orleans.

Izvor: CCSPJP

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.