Oglasi

Mapa: Najinovativnije zemlje

Južna Koreja najinovativnija je zemlja na svijetu, dok je iz regije najbolje rangirana Slovenija na 31. mjestu.

Prema nalazima Bloombergovog Indeksa inovacije, Južna Koreja se uspjela zadržati kao najinovativnija zemlja na svijetu. Slijede je Njemačka, Finska, Švicarska i Izrael.

Sjedinjene Američke Države popele su se na osmo mjesto, nakon prošlogodišnjeg lošijeg skora u sekciji obrazovanja i ispadanja iz prvih deset.

Bloombergov Indeks inovacije analizira desetke kategorija koristeći sedam mjernih podataka:

  • Intenzitet istraživanja i razvoja
  • Proizvodnja
  • Produktivnost
  • Zastupljenost tehnoloških kompanija
  • Visoko obrazovanje
  • Zastupljenost istraživanja i istraživača
  • Razvoj patenata

Tri zemlje iz regije su se našle na listi top 60 ekonomija Bloombergovog indeksa. Najbolje je rangirana Slovenija na 31. mjestu, zatim Hrvatska  na 44. i Srbija na 49. mjestu

Jako dobra ocjena visokog obrazovanja u Sloveniji

Visoko obrazovanje je dobilo jako dobru ocjenu u Sloveniji, i tu je na visokom drugom mjestu na svijetu. Najslabije je rangirana u kategoriji 'razvoj patenata'.

I u Hrvatskoj je visoko obrazovanje dobilo najbolju ocjenu i u tom sektoru je 26. u svijetu. Kategorija 'razvoj patenata' najslabije je ocijenjena i tu je 59. u svijetu.

U Srbiji nema većih odskakanja u pojedinim kategorijama. Ipak najbolju ocjenu je dobila u kategoriji 'zastupljenost istraživanja i istraživača' i tu je 37. u svijetu. Najslabije je rangirana u sekcijama 'produktivnost' i 'razvoj patenata', gdje je na 57. mjestu.

U interativnoj mapi istražite detaljnije.

Izvor: Bloomberg i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.