Oglasi

Mapa: Najbogatije i najsiromašnije zemlje svijeta

Najbogatija država na svijetu je Katar, a na interaktivnoj mapi provjerite koliko su bogate ili siromašne zemlje regije.

Neke od najmanjih država svijeta nastavljaju dominaciju na listi najbogatijih, pokazuje analiza Global Finance Magazina.

Ako gledamo samo bruto društveni proizvod (ukupnu vrijednost roba i usluga proizvedenih u svakoj zemlji), onda je pet najbogatijih zemalja svijeta poredano ovim redoslijedom: SAD, Kina, Njemačka, Japan i Velika Britanija. Na drugoj strani pet najsiromašnijih bili bi: Tuvalu, Nauru, Kiribati, Maršalovi otoci i Palau.

Ali ovi brojevi ne pokazuju realnu sliku uslova u kojima ljudi u tim zemljama žive. Prethodno nabrojane najsiromašnije zemlje su na ovim pozicijama zato što su izuzetno male, ne veće od tačaka na Pacifiku na karti svijeta.

Mnogo realniju sliku dobijemo kada BDP podijelimo sa brojem stanovnika, a onda na čelo liste najbogatijih izbijaju Katar, Luksemburg, Makao, Singapur i Bruneji, dok su najsiromašniji Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Burundi, Liberija i Niger.

Većina najbogatijih umnogome ovisi o stranim radnicima, koji nemaju status rezidenta tako da se njihov broj ne dijeli sa BDP-om.

Najbogatija u regiji je Hrvatska (22.415 dolara), dok je najsiromašnija Bosna i Hercegovina čiji je BDP po stanovniku upola manji i iznosi 11.034 dolara.

Izvor: Global Finance Magazine

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.