Oglasi

Mapa: Moderno ropstvo u svijetu

Moderno ropstvo najviše je zastupljeno u Mauritaniji, Uzbekistanu i Haitiju, zemlje regije su u sredini rang liste.

Priredio: Edah Henić

Indeks globalnog ropstva (Global Slavery Index) jedinstveni je izvještaj Walk Free fondacije, organizacije za zaštitu ljudskih prava koja donosi pregled zastupljenosti modernog ropstva 167 zemalja svijeta.

Posljednji objavljeni indeks iz 2014. godine donosi pregled zastupljenosti modernog ropstva 167 zemalja svijeta.

Šta je moderno ropstvo?

Postoje različite terminologije da bi se opisali moderni oblici ropstva - one uključuju i klasično značenje ropstva, ali i novije koncepte, kao što su trgovina ljudima, prisilni rad, "robovanje" dugovima, prisilni i servilni brakovi, kao i prodaja i iskorištavanja djece.

Sve nabrojane kriminalne aktivnosti imaju zajedničke osobine.

Termin modernog ropstva korišten u ovom izvještaju se odnosi na pojavu kada jedna osoba posjeduje i upravlja drugom osobom na način koji je značajno liši njenih individualnih sloboda, s namjerom eksploatacije te osobe iskorištavanjem, upravljanjem, profitom, transferom ili uklanjanjem.

Zemlje Balkana u sredini

Deset zemalja s najvećim postotkom stanovništva u modernom ropstvu su: Mauritanija, Uzbekistan, Haiti, Katar, Indija, Pakistan, Demokratska Republika Kongo, Sudan, Sirija i Centralnoafrička Republika.

Najbolje rangirane, odnosno zemlje u kojima je moderno ropstvo najmanje zastupljeno, su Island, Irska, Luksemburg, Novi Zeland i Norveška.

Zemlje regije s postotkom stanovništva u modernom ropstvu od 0,36 posto nalaze se u sredini rang-liste.

U interaktivnoj mapi pogledajte gdje je najviše zastupljeno moderno ropstvo...

Napomena: Rangirano od 1 - najveći postotak modernog ropstva do 167 - najmanji postotak modernog ropstva

Izvor: Global Slavery Index  2014

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.