Mapa: Legalnost abortusa u svijetu

[Reuters]

Centar za reproduktivna prava (Center for Reproductive Rights) godinama prati legalni status abortusa u svijetu.

U proteklih nekoliko decenija ostvareni su monumentalni napreci u osiguravanju prava žena na abortus.

Gotovo 50 država liberalizovalo je svoje zakone o abortusu. Neke od tih reformi bile su inkrementalne, omogućujući ženama legalni pristup abortusu u slučaju kad im je ugrožen život ili kad je trudnoća rezultat silovanja.

Mnoge promjene su bile stvarno tranformativne, dovodeći do totalnih preokreta u državama u kojima je abortus bio potpuno zabranjen u korist potpune reproduktvine autonomije, zaključuje se u izvještaju Centra za reproduktivna prava.

Pravo na siguran i legalan abortus je temeljno ljudsko pravo zaštićeno brojnim međunarodnim i regionalnim dogovorima o ljudskim pravima kao i ustavima država širom svijeta.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava više puta su osuđivale restriktivne zakone o abortusu jer se nekompatibilni sa osnovnim ljudskim pravima.

Oko 59 posto, odnosno 970 miliona žena u reproduktivnoj dobi, žive u zemljama koji u dozvoljavaju abortus u širem smislu.

Ipak, više od 686 miliona, odnosno 41 posto žena živi pod restriktivnim zakonima.

Abortus je ljudsko pravo

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine 23.000 žena umire nesigurno izvedenih abortusa a još desetine hiljada više dožive značajne zdravstvene komplikacije.

Legalne restrikcije abortusa ne rezultiraju manjim brojem abortusa, već tjeraju žene da rizikuju svoj život u potrazi za nesigurnom skrbi o pobačaju.

U decembru 2018. Irska je, nakon uspješnog referenduma, ukinula restrikcije na abortus. Prethodno je imala jedan od najstrožijih zakona o abortusu u svijetu.

Island je takođe dozvolio abortus ”na zahtjev” (bez specifičnog razloga) od septembra 2019. godine.

Od irskog referenduma, brojne su druge države promijenile zakone kako bi dozvolile abortuse.

Zapadnoafrička država Gvineja-Bisau sada takođe dozvoljava abortuse bez specifičnog razloga. Etiopija, Ruanda, DR Kongo i Centralnoafrička republika takođe su „olakšale“ svoje zakone o abortusu.

U državama Zapadnog Balkana nema legalnih restrikcija abortusa.

Legalni statusa abortusa podijeljen je četiri kategorije:

  • (I) Potpuno zabranjen
  • (II) Dozvoljen kako bi se spasio život žene
  • (III) Dozvoljen kako bi se očuvalo zdravlje
  • (IV) Dozvoljen uzimajući u obzir društveni i ekonomski kontekst
  • (V) Dozvoljen na zahtjev (ograničenja gestacijske dobi)

Detaljnije istražite u mapi.