Oglasi

Mapa: Koliko sati Evropljani provedu na poslu?

Dok radna sedmica u Turskoj traje gotovo 50 sati, Danci u prosjeku rade 37,8 sati sedmično.

Prosječna radna sedmica u zemljama Evropske unije traje 40,2 sati. Prema posljednje dostupnim podacima Eurostata iz 2017. godine, muškarci u prosjeku rade nešto duže od žena  - 41 sat, žene 39,3 sati.

Ljudi zaposleni u sektoru rudarstva i iskopavanja rade najduže - prosječno 42 sata, dok je najkraća radna sedmica u prosvjeti – 38,1 sati.

Gotovo 50 radnih sati u Turskoj

U Evropskoj Uniji najduža je radna sedmica u Ujedinjenom kraljevstvu – 42,1 sati. Slijede je Švicarska (41,8), Kipar (41,6), Austrija (41,3), Grčka i Portugal (41 sat).

Ubjedljivo najkraća radna sedmica je u Danskoj, koja je jedina država u kojoj se sedmično radi manje od 38 sati – 37,8.

Uzmu li se u razmatranje i države izvan EU obuhvaćene istraživanjem, ubjedljivo najduža radna sedmica je u Turskoj – 49, 1 sati. Slijede je Island (44), Crna Gora (43,6) i Sjeverna Makedonija (42,3).

U regiji najduža radna sedmica u Crnoj Gori

Eurostatovim istraživanjem obuhvaćene su i četiri države uže regije Zapadnog Balkana. Radna sedmica najkraća je u Hrvatskoj - 40,4 sati, zatim Sloveniji – 40,9 sati. U Sjevernoj Makedoniji prosječno se radi 42,3 sati u sedmici, a najviše u Crnoj Gori 43,6 sati sedmično.

Detaljnije istražite u mapi.

Izvor: Eurostat i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.