Mapa: Koliko košta odlazak na hadž

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je prošle sedmice utvrdila novu cijenu odlaska na hadž. Vjernici iz ove zemlje koji budu htjeli obaviti ovu vjersku dužnost morat će izdvojiti 4167 eura po osobi, 127 eura više nego prošle godine.

U proteklih deset godina cijena odlaska na hadž u BiH je porasla za 1517 eura, što iznosi skoro četiri prosječne plaće u toj zemlji. U tom periodu cijena je povećana za 93 posto, ako se u obzir uzme cijena putovanja autobusom, odnosno 57 posto za avionski prijevoz. U isto vrijeme prosječna plaća povećana je za 11 posto.

Zbog rata u Siriji vjernici iz ove regije već godinama na hadž odlaze isključivo avionom.

Cijena odlaska na hadž pokriva troškove avionskog prijevoza, smještaja u hotelu, hranu i takse.  

BiH ima najveću cijenu hadža u regiji, a iz ove zemlje je skuplje putovati na hadž nego iz Austrije, Njemačke i Švicarske. 

Cijene su se povećale i u drugim zemljama Evrope, a pojedine agencije još nisu formirale cijene, budući da iz Saudijske Arabije, kako je rečeno za Al Jazeeru, uvijek šalju neke dodatne takse koje treba platiti.

U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru odlazak na hadž je ove godine skuplji za 200 eura i iznosi 4.000 eura po osobi.

One koji putuju u organizaciji Islamske zajednice Srbije sa sjedištem u Beogradu trebaju izdvojiti 3600 eura.

Cijena putovanja na hadž povećana je za više stotina eura u ostalim zemljama regije, dok u Crnoj Gori još nije formirana cijena za ovu godinu.

Prošle godine je cijena za hadž za vjernike iz Slovenije iznosila je 3.900 eura, a ove godine je 4.400 eura, kazao je za Al Jazeeru Nevzet Porić, generalni sekretar Islamske zajednice u Sloveniji. On je kazao da zbog nedovoljnog broja kandidata ta zajednica ne može samostalno organizirati hadž, već putuje preko agencije iz Beča.

Iz Makedonije se, prema saznanjima Al Jazeere, može putovati na hadž u aranžmanu privatne agencije, čiji osnovni paket košta 3700 eura, a puni 4200. U vrijeme pisanja ovog članka Islamska zajednica još nije formirala cijenu.

Najjeftiniji odlazak na hadž plaćaju stanovnici Bugarske, Kosova i Albanije.

Muslimanski vjernici iz zemalja bivše Jugoslavije trebaju izdvojiti nekoliko mjesečnih plaća za putovanje na hadž. Stanovnicima Kosova potrebno je 10,2 prosječnih plaća. Vjernicima iz Albanije, Makedonije i BiH za hadž treba više od devet mjesečnih plaća.

Za odlazak na hadž iz Srbije treba izdvojiti približno osam mjesečnih plaća, a iz Bugarske i Turske sedam.

S druge strane, za vjernike iz Austrije, Danske, Njemačke i Švicarske dovoljna je jedna prosječna plaća za podmirivanje troškova putovanja na hadž.

Izvor: Al Jazeera