Oglasi

Mapa: Koje su najtolerantnije zemlje svijeta

Slovenija prednjači po društvenoj toleranciji u regiji, a najlošije su rangirane Crna Gora, Makedonija i Srbija.

Većina indeksa koji se bave mjerenjem bogatstva svjetskih država zasniva rezultate na ekonomskim parametrima, poput bruto domaćeg proizvoda i prosječne visine štednje. Istraživači instituta Legatum tvrde, pak, da prosperitet i blagostanje zavise i od društvenih vrijednosti, odnosno količine povjerenja u jednom društvu.

Institut Legatum u svom desetom godišnjem indeksu prosperiteta napravio je korelaciju: što jedna zemlja ima više socijalnog kapitala, to su građani i država prosperitetniji i bogatiji.

Među varijablama se nalaze i one kojima se mjeri "društveni kapital" – lične veze, građansko učešće i društvene usluge.

Najbolje rangirana zemlja regije prema ovoj varijabli jest Slovenija. Ona je među 150 zemalja obuhvaćenih istraživanjem zauzela 22. mjesto.

Daleko iza nje nalaze se ostale zemlje regije. Albanija je zauzela 106, Hrvatska 113, Crna Gora 117, Makedonija 119, a Srbija 127. poziciju.

Istraživanje nije obuhvatilo neke zemlje, poput Bosne i Hercegovine, Mijanmara i Sjeverne Koreje.

 

U protekloj deceniji ovaj indeks identificirao je tzv. 104 stuba prosperiteta. Te varijable obuhvataju sva životna polja, od politike do životne sredine.

Njihov posljednji izvještaj zaključuje da je Novi Zeland najprosperitetnija zemlja, a slijede ga Norveška i Finska.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.