Oglasi

Mapa: Ko su najveći izvoznici i uvoznici

Kina, SAD i Njemačka su na vrhu liste, a nove trgovinske barijere bi mogle izmijeniti globalni poredak.

Prvi put u nekoliko desetljeća trgovinske barijere su se počele podizati diljem svijeta, a posljednja u nizu mjera koje su pojačale nesigurnost je najava američke administracije da planira ograničiti izvoz visokotehnoloških proizvoda u Kinu, kao i investicije kineskih kompanija u tehnološki sektor SAD-a.

Washington je najavio da će 6. jula uvesti dodatne 25-procentne tarife na uvoznu kinesku robu vrijednu 34 milijarde dolara, kao odgovor na žalbe da Peking "krade ili pritiska strane kompanije da predaju svoju tehnologiju da bi ušle na kinesko tržište".

Peking je obećao uzvratne mjere, na što je Donald Trump zaprijetio dodatnim tarifama, podižući iznos na ukupno 450 milijardi dolara kineskih proizvoda koji bi mogli biti obuhvaćeni tim mjerama, odnosno na skoro 90 posto kineskog izvoza u SAD.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavljuje listu najvećih svjetskih uvoznika i izvoznika, gdje su upravo Kina i SAD najvažniji igrači.

Osim ove dvije trgovinske sile, zbog Brexita je ugrožena i pozicija Velike Britanije. Naime, najveće britansko udruženje proizvođača i trgovaca automobilima tvrdi da su investicije u proizvodnju automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu prepolovljene prošle godine uslijed zabrinutosti zbog predstojećeg izlaska zemlje iz Evropske unije.

Prema podacima WTO, najveći svjetski izvoznik je Kina koja je prošle godine izvezla robu u vrijednosti 2.263 milijardi američkih dolara. Slijede SAD i Njemačka sa 1.547, odnosno 1.448 milijardi izvoza.

Velika Britanija na listi najvećih izvoznika zauzima 10. Mjesto sa 445 mlijardi dolara 2017. godine.

Najveći uvoznik prošle godine bio je SAD sa 2.409 milijardi dolara. Kina je na drugom mjestu sa 1.842 milijarde, a Njemačka na trećem sa 1.167 milijardi.

Velika Britanija je na petom mjestu liste uvoznika sa 644 milijarde američkih dolara.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.