Oglasi

Mapa: Ko emitira najviše štetnih gasova?

Dok Kina emitira ubjedljivo najviše štetnih gasova, na arapskom poluotoku najveće su emisije po glavi stanovnika.

Dim iznad fabrike u španskom gradu TorrelavegaReuters

Velikim istraživanjem Evropske komisije utvrđeno je da su države arapskog poluotoka najveći emiteri ugljičnog dioksida (CO­­­2) ako se gleda prosječna emitirana količina po glavi stanovnika.

Na prvom mjestu je Katar, gdje se po glavi stanovnika godišnje emitira 37 tona ugljičnog dioksida. Slijedi ga Kuvajt sa više od 23 tone, zatim Ujedinjeni Arapski Emirati sa 21,6 tona i Saudijska Arabija sa 19,4 tona.

Slovenija i BiH najveći emiteri regije

U zemljama regije najveća emisija CO2 u 2017. godini zabilježena je u Sloveniji i BiH sa gotivo jednakom emisijom ugljičnog dioksida po glavi stanovnika (u Sloveniji 7,31 tona, u BiH 7,30 tona).

Najmanja emisija štetnih gasova zabilježena je u Sjevernoj Makedoniji – 3,86 tona po glavi stanovnika.

U pogledu ukupne emisije CO2, Kina je ubjedljivo najveći zagađivač sa emisijom od gotovo 11 kilotona CO2 u 2017. godini, što je skoro trećina ukupne emisije ovih štetnih gasova u svijetu.

Iza njih je SAD sa nešto više od pet kilotona i Indija sa 2,4 kilotone emitiranog CO2.

Detaljnije istražite u interaktivnoj mapi.

Izvor: EDGAR - Emissions Database for Global Atmospheric Research (Evropska komisija)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.