Oglasi

Mapa: Kako bi izgledao raketni rat Rusije i NATO-a

U znaku novog pogoršanja odnosa, bivši hladnoratovski neprijatelji gledaju se preko nišana raketne odbrane.

Odnosi između Rusije i NATO-a nalaze se na najnižem nivou u proteklih nekoliko desetljeća, a bivši hladnoratovski neprijatelji gledaju se preko nišana raketne odbrane.

U posljednjih nekoliko godina, Rusija je postavila raketna postrojenja koja svojim dometom značajno zadiru u područja NATO-a, piše Foreign Policy.

Ti sistemi mogu ometati pristup NATO-a područjima na kojima djeluje, poput modernog 'jarka oko dvorca'. U odbrambenom žargonu, to se naziva strategijom zabrane pristupa i manevra – A2/AD (anti-access/area denial).

To je danas najveća briga komandanata NATO-a.

Prikaz raketne odbrane NATO-a i Rusije na mapi omogućava uvid u pat poziciju u kojoj se nalazi ruska enklava Kaliningrad i baltičke zemlje.

Mapa je izrađena na osnovu podataka Rand korporacije i Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Prošle sedmice Sjedinjene Države su započele jedno od najvećeg raspoređivanja američkih snaga u Evropi nakon Hladnog rata, u pokušaju jačanja sigurnosti regije, uslijed zabrinutosti zbog ponašanje Rusije.

Konvoj 24 oklopnih vozila i desetak kamiona na njemačko-poljskoj granici su dočekali poljski vojnici.

"To smatramo prijetnjom uperenom protiv nas", odmah je reagirao glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.