Mapa: Izvoz automobila u svijetu


ZA VIŠE DETALJA PREĐITE MIŠEM PREKO ZEMLJE

Priiredio: Edah Henić

Zarada od izvoza automobila u svijetu je procijenjena na 672,9 milijardi dolara u 2015. godini. Sa tom brojkom, automobili predstavljaju drugi izvozni proizvod u svijetu, odmah iza sirove nafte.

Najveće zarade od izvoza automobila bile su u evropskim zemljama – čiji izvoz čini 54,1 posto ukupnog svjetskog izvoza.

Njemačka je najveći svjetski izvoznik u svijetu sa zaradom od 152,7 milijardi dolara, odnosno 22,7 posto ukupnog svjetskog izvoza. Slijede je Japan, čiji izvoz čini 12,8 posto udjela u svjetskom tržištu, te Sjedinjene Američke Države sa 8,2 posto udjela.

U regiji najveći izvoznici Slovenija i Srbija

Od zemalja iz uže regije, najbolje su pozicionirane Slovenija i Srbija. Slovenija se nalazi na 26. mjestu sa zaradom od izvoza automobila u iznosu 2,4 milijardi dolara. Srbija se nalazi na 33. mjestu u sa izvozom automobila u vrijednosti 1,3 milijardi dolara u 2015. godini.   

Najbrže rastući izvoznici automobila su Mađarska (povećanje od 128, 8 posto), Italija (rast izvoza od 51,6 posto), Tajland (rast od 49,9 posto i Meksiko (rast od 22,3 posto).

Najbrže opadajući su: Francuska (pad od 23 posto), Belgija (pad od 2,1 posto), Japan (pad od 1,5 posto) i Njemačka (pad od jedan posto)  

Pozitivni i negativni neto izvozi

Najveći pozitivni neto izvoz (vrijednost ukupnog izvoza minus vrijednosti ukupnog uvoza) ponovo ostvaruje Njemačka – vrijednost 107,2 milijarde dolara. Na drugom mjestu nalazi se Japan sa 77,1 milijardi dolara i Južna Koreja sa 31, 8 milijardi dola pozitivnog neto izvoza.

Najveći negativni neto izvoz (za koliko iznos uvoza prelazi iznos izvoza) ostvaruju Sjedinjene Američke Države i to -113,8 milijardi dolara, Kina je na drugom mjestu sa -40,1 milijardi dolara i Saudijska Arabija sa -17 milijardi dolara.

U nastavku istražite ko su najveći izvoznici automobila na svijetu – sve zemlje sa izvozom u vrijednosi jednakoj ili većoj od milion dolara.

Izvor: World's Top Exports