Mapa: Gdje se sakriti u slučaju nuklearnog rata

Bilten nuklearnih naučnika pomjerio je nedavno za pola minute unaprijed kazaljku na “satu apokalipse”, koji bi, ako bi otkucao “ponoć”, označio atomsku kataklizmu na Zemlji.

Prema riječima naučnika, sat je pomjeren za 30 sekundi unaprijed zbog sve lošije sigurnosne slike u svijetu i komentara novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenijele su agencije.

Sat je pomjeren sa simboličnih tri minute na dvije i po minute do ponoći.

“Sat apokalipse” napravljen je 1947. godine i vrijeme na njemu pomjereno je više od 19 puta.

Naučnici su naveli da su izjave Trumpa o klimatskim promjenama, jačanju nuklearnog arsenala i preispitivanja obavještajnih agencija rezultirale povećanjem globalnog rizika.

Kazaljka je najbliža ponoći od 1953. godine, kada su Rusija i SAD testirale hidrogensku bombu.

Australija, Novi Zeland, JAR, Argentina…

Prema podacima Saveza američkih naučnika, SAD i Rusija posjeduju više od 90 posto svih bojevih glava u svijetu.

Ako čovječanstvo zaista stupi u rat, naučnici su dali preporuke kako preživjeti kataklizmu.

Budući da se sva nuklearna sila nalazi u sjevernoj hemisferi, logičan je savjet krenuti prema jugu, u svakom slučaju južno od ekvatora.

Pretpostavlja se da bi napad izvršile neke od zemalja koje posjeduju nuklearno oružje, a da bi bombe pale u neku od zemalja povezanih s tom vrstom naoružanja.

Zemlje poput Australije, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike i Argentine idealne su za skrivanje, zbog mnogo slobodne zemlje za uzgoj hrane, a male su šanse da će postati meta nuklearnog napada.

Izvor: Al Jazeera