Oglasi

Mapa: Gdje se nalaze milioni raseljenih Sirijaca

Najviše raseljenih van Sirije nalazi se u Turskoj i Libanu, u Evropi ih je najviše u Njemačkoj i Švedskoj.

Nakon sedam godina rata i sukoba, približno 13 miliona Sirijaca je raseljeno, procjena je istraživačkog centra Pew. Proporcionalo gledano, šest od deset Sirijaca je raseljeno.

Nijedna nacija u posljednjih nekoliko decenija nije doživjela da tako veliki postotak njene populacije raseljen.

Samo u Siriji nalazi se više od šest miliona interno raseljenih, što čini skoro polovicu ukupnog broja (49 posto). Ovaj broj se nije puno mijenjao posljednjih nekoliko godina. Prema procjenama Centra za monitoring interno raseljenih, stotine hiljada interno raseljenih se vratilo domovima, ali se istovremeno pojavio nešto veći broj novoraseljenih - samo u prvoj polovici 2017. godine bilo je približno 700.000 novoraseljenih.

Najviše raseljenih Sirijaca izvan države nalazi se u okolnim bliskoistočnim državama. Ubjedljivo ih je najviše u Turskoj  - 3,4 miliona, zatim u Libanu - oko jedan milion i u Jordanu oko 660.000.

U Evropi, najviše Sirijaca nalazi se u Njemačkoj – oko 530.000, zatim u Švedskoj - 110.000 i Austriji - 50.000.

U Kanadi se nalazi 54.000 raseljenih Sirijaca, dok ih je u Sjedinjenim Američkim Državama oko 33.000.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.