Mapa: Gdje je najveća podrška za osnivanje evropske vojske

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka i Francuska žele da se utemelji evropska vojska, uprkos oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Novi sporazum o njemačko-francuskoj saradnji potpisan prošlog utorka u Aachenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru obrane, “doprinos je stvaranju evropske vojske”, objavila je njemačka kancelarka.

Ona je prije svega spomenula razvoj “zajedničke vojne kulture i zajedničke vojne industrije” što se nalazi u novom sporazumu, kojim je proširen i produbljen Elizejski sporazum iz 1963. godine. 

Francuski šef države i njemačka kancelarka izrazili su prošle jeseni želju za stvaranjem evropske vojske što je izazavalo kritike američkog predsjednika.

On je to ocijenio “vrlo uvredljivim” projektom i napao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojima je zadaća te vojske da odbrani Evropu od zemalja poput Rusije, Kine ali i SAD-a.

Novi francusko-njemački sporazum ima i klauzulu o bilateralnoj solidarnosti između dvije zemlje u slučaju agresije, slično članku koji obvezuje i zemlje NATO-a.

Tekst kaže da se pomaže “svim sredstvima koja su na raspolaganju, uključivo i vojnim, u slučaju agresije na teritorij”. To se odnosi i na terorističke napade.

Potpisani dokument predviđa da dvije zemlje podignu svoje odnose “na novu razinu i pripreme se za izazove s kojima se obje zemlje i Evropa suočavaju u 21. stoljeću”.

Izvor: Eurobarometer