Oglasi

Mapa: Gdje je korupcija 'normalna stvar'

Skoro svi Grci smatraju korupciju rasprostranjenom pojavom, dok isto smatra samo 21 posto Finaca.

Korupcija predstavlja ozbiljan izazov za sva društva i dolazi u mnogim oblicima - podmićivanje, trgovanje utjicajem, zloupotreba funkcija, ali se također krije iza nepotizma, sukoba interesa ili u 'mutnim radnjama' javnog i privatnog sektora.

Anketa Eurobarometra je provedena kako bi se ispitalo u kojoj mjeri su Evropljani svjesni korupcije, kakva su njihova iskustva i percepcije.

Odgovarajući na pitanje upitnika 'Je li korupcija rasprostranjena u vašoj zemlji'' skoro svi ispitanici u Grčkoj (96 posto) odogovorili su sa 'da'. Isti trend primjetan je i u Španiji, Hrvatskoj, Litvaniji, Portugalu i na Kipru.

Korupcija je najmanje zastupljena (percipirano) u skandinavskim zemljama. Tako, recimo, samo 22 posto Danaca i 21 posto Finaca smatra da je korupcija zastupljena u njihovim zemljama.

Prosjek Evropske unije je prilično visok - 68 posto smatra korupciju rasprostranjenom.

IZVOR: Eurobarometar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.