Oglasi

Mapa: Balkan u svjetskom vrhu po nezaposlenosti mladih

Zabrinjava broj mladih u brzorastućim ekonomijama i zemljama u razvoju koji žive u umjerenom ili ekstremnom siromaštvu.

Međunarodna organizacija rada (ILO) procjenjuje da je globalna nezaposlenost mladih u 2016. godini bila 13,1 posto i da će na tom nivou ostati i u 2017.

Ujedinjene nacije nezaposlenim mladima smatraju ljude u dobi između 15 i 24 godine koji nemaju posao, ali ga aktivno traže.

Izvještaj ILO-a pokazuje da je u prošloj godini broj nezaposlenih mladih porastao za pola miliona i sada iznosi 71 milion, što je prvo veliko povećanje u posljednje tri godine.

Još više zabrinjava broj mladih u brzorastućim ekonomijama i zemljama u razvoju koji žive u umjerenom ili ekstremnom siromaštvu (156 miliona ili 37,7 posto) uprkos tome što su zaposleni.

Regija je u samom svjetskom vrhu po nezaposlenosti mladih. Bosna i Hercegovina prednjači s 57,5 posto nezaposlenih, a prate je Srbija (49,5 posto) i Hrvatska (45,9 posto).

Izvor: ILO

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.