Manolić: Na neki način pomogao sam nastanak Agrokora

Nekadašnji predsjednik Vlade Josip Manolić (97) nakon svjedočenja pred saborskim Istražnim povjerenstvom za Agrokor izjavio je kako smatra da je stanje u tom koncernu posljedica kriminalnog čina, što treba raščistiti argumentirano i korektno.

“Stojim na stajalištu da ono što je Agrokor dovelo u ovu poziciju nije rezultat poslovnog rizika. Ovo je posljedica kriminalnog čina, na ovaj ili onaj način”, izjavio je Manolić nakon što je dao iskaz pred Istražnim povjerenstvom.

Dodao je da se u raščišćavanje problema Agrokora treba ići od početka, korektno, ne optužujući nikoga.

“Treba ići s argumentima da se dokaže kriminal”, poručio je Manolić.

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske 1990. i 1991. kazao je saborskom Istražnom povjerenstvu za Agrokor da je devedesetih predložio Antu Todorića za ministra poljoprivrede, ali da je zbog neslaganja Todorića i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana o strategiji razvoja poljoprivrede njegov prijedlog odbijen.

Rekao je da je upoznao Todorića kad je vodio delegaciju Sovjetskog Saveza, koja je htjela posjetiti uspješan poljoprivredni kombinat.

Todorić je tražio sastanak s Tuđmanom, ali su se razišli u stavovima.

“Todorić je želio nastaviti velike sustave, a Tuđman je računao na glasove malih seljaka. Smatrao je i da seljak koji brani svoja tri hektara zemlje brani i Hrvatsku”, rekao je Manolić. “Na neki način sam pomogao nastanak sadašnjeg Agrokora. Odlučili smo se za tržišno gospodarstvo u svim njegovim elementima, pa tako i privatizaciju.”

Manolić: ‘Gregurić i Valentić bili su odgovorni na pozicijama’

Ustvrdio je i da su, kad je Franjo Gregurić postao predsjednik Vlade, otvorena vrata privatizaciji bez kontrole te je kazao da ne bi generalizirao da su Gregurić i Nikica Valentić odgovorni za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, ali da su odgovorni u trenutku kad su bili na pozicijama, prenosi Hina.

Upitan kako je Ivica Todorić u tri-četiri godine početkom ‘90-ih uspio pokupovati tolika poduzeća, ustvrdio je da odgovore na pitanja o usponu Agrokora treba tražiti kod Vlade demokratskog jedinstva, koju je vodio Valentić, a što se tiče Gregurićeve uloge, kazao je da je imao dosta grijeha u pretvorbi i privatizaciji.

Dodao je i da je Ante Todorić bio privržen poslovnoj struji u HDZ-u, a s obzirom na to da je Valentić pedstavnik te struje, misli da je bila moguća i bliža suradnja.

Po njegovu mišljenju, otpada i teza da je Ante Todorić financirao HDZ jer nije mogao financirati nikoga s obzirom na to da je bio privatnik koji je proizvodio i uvozio cvijeće.

Kazao je i da kasnije, kao predstojnik SZUP-a, nije dobivao nikakve predstavke i pritužbe na temu Agrokora. Pojasnio je da ga na toj dužnosti nije zanimalo gospodarstvo nego obrana zemlje, ali da ne može tvrditi da do njega nije došla neka informacija o gospodarstvu, ali je imao drugačije prioritete.

Odbacio je i tumačenja da je projekt privatizacije osmislila UDBA, rekavši da “nijedna obavještajna služba nije tog dometa”.

Manoliću nije poznato da je Zagrebačka banka 1991. Agrokoru dodijelila kredit od više od milijardu hrvatskih dinara, ali kaže da je Vladimir Šeks kao potpredsjednik Vlade bio u poziciji reagirati na to kad ga je u izvješću upozorila Financijska policija. 

U utorak svjedoče i čelnici nekadašnje Agencije, odnosno Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenuta je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (152 milijuna eura), pri čemu je istražni zatvor određen samo Ivici Todoriću.

Predsjednik prve Vlade Hrvatske Stjepan Mesić kao prvi svjedok pred saborskim istražnim povjerenstvom u petak je ustvrdio da nije imao nikakvih saznanja o nezakonitostima u Agrokoru, inače bi ih proslijedio Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), ali da je, kao i većina građana, sumnjao da su pretvorba i privatizacija “inficirani nezakonitošću”.

Na pitanje člana povjerenstva Gordana Marasa iz Socijaldemokratske partije (SDP) tko su bile ključne osobe koje su donosile odluke o privatizaciji Mesić je kazao da su to bili bivši predsjednik Franjo Tuđman i njegovi savjetnici, gospodarski, Borislav Škegro, i politički, Ivić Pašalić.

Mesić: ‘Ništa bez Ureda predsjednika i HDZ-a’

Dodao je da se velike privatizacijske odluke sigurno nisu mogle donositi bez suglasnosti Ureda predsjednika i HDZ-a, ali i da ne može reći da “ovakav Agrokor ne bi nastao bez HDZ-a nego bez onih koji su u to vrijeme bili na funkcijama”.

Bez Škegre, kazao je, nije prošla nijedna privatizacija dok je bio na poziciji, prenijela je Hina.

Ocijenio je da je najveća odgovornost za procese na onima koji obnašaju vlast, što je tada bio HDZ, te ustvrdio da su na stranačkim tijelima raspravljali o problemima, ali ne i o odlukama koje idu u bilo koju instituciju.

Anti Babiću (HDZ) kazao je da “ne zna da bi postojala nekakva posebna politička odluka HDZ-a o stvaranju Agrokora”.

Nikola Grmoja (Most) pitao je Mesića o “crvenim tajkunima i onima koji su se okupljali na drugoj strani i uzimali drugi dio kolača” te kojoj je struji pripadao Ivica Todorić, na što je Mesić uzvratio da novac nema mirisa i ideologije nego je riječ o ljudima koji su se našli u poziciji da kupuju poduzeća i povećavaju svoje bogatstvo.

“Pogreška je bila ići u privatizaciju dok se Hrvatska branila”, kazao je.

Za izvješće o kreditnim malverzacijama Agrokora i Zagrebačke banke koje je još 1994. financijska policija uputila tadašnjem potpredsjedniku vlade HDZ-ovu Vladimiru Šeksu, a koje je novinarima predstavio Grmoja, Mesić tvrdi da nije znao.

Novinarima je odgovorio protupitanjem: “Zašto ne pitate Šeksa? Mislim da je morao znati.”

Grmoja je upitao Mesića je li mu Ivica Todorić financirao predsjedničku kampanju.

“Moju kampanju financirali su mnogi. To je sve evidentirano. Mi smo tražili, znajući da će se pojaviti neki Grmoja, da revizija utvrdi točno tko je što dao”, rekao je Mesić.

Odgovorio je i kako Todorić nikad od njega nije tražio uslugu i dodao da je bio “impresioniran razvojem Agrokora i nije dobivao primjedbe na koji se način taj proces odvija”.

Na brojna pitanja parlamentarnih istražitelja Mesić je odgovorio da je Antu Todorića upoznao na služenju zatvorske kazne u Staroj Gradišci, a Ivicu kada je obitelji prenosio njegove pozdrave iz zatvora.

Nakon toga, kaže, sreo ga je još nekoliko puta. Nije, dodao je, bio upoznat s okolnostima nastanka Agrokora, a upitan je li Agrokor financirao kampanje HDZ-a, rekao je da tu stranku malo koja tvrtka nije financirala.

Ivica i Ante Todorić nisu došli

Rekao je da se ne sjeća je li mu Ivica Todorić dolazio na rođendane, a o tomu je li bio na nekom putovanju s njim dok je bio predsjednik kazao je da ne zna jer je delegacije koje su pratile predsjednika sastavljala Hrvatska gospodarska komora.

Na sjednicu su bili pozvani i Ivica Todorić te njegov sin Ante, no prvi je u bijegu, a drugi je svoj nedolazak opravdao bolešću.

Osnivanje povjerenstva bio je mukotrpan višemjesečni proces, zbog međusobnog nepovjerenja među strankama, pogotovo dvjema vodećima – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i oporbene Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, to tijelo ima rok šest mjeseci da provede istragu i Saboru predloži zaključke, zbog čega se, ne prekine li se rad tog povjerenstva, može očekivati intenzivna dinamika sastajanja zbog opsežne dokumentacije i velikog broja svjedoka koji bi trebali iznositi svoja saznanja o nastanku i radu koncerna Agrokor.

Izvor: Al Jazeera i agencije