Oglasi

Manjkave demokratije i hibridni režimi na Balkanu

Prema izvještaju The Economista, stanje demokratije u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije najbolje je u Sloveniji, a najgore u BiH.

The Economist u svom Indeksu demokratije nudi pregled stanja demokratije u gotovo svim državama svijeta.

Indeks je baziran na pet kategorija: izborni proces i pluralizam, građanske slobode, funkcionisanje vlade, političko učešće i politička kultura.

Na osnovu tih rezultata na nizu indikatora unutar ovih kategorija, svaka država se svrstava u jednu od četiri režima: 

  • Potpune demokratije – ukupni skor viši od 8
  • Manjkave demokratije – ukupni skor između 6 i 8
  • Hibridni režimi – ukupni skor između 4 i 6
  • Autoritarni režimi – ukupni skor niži od 4

(detaljnji opis režima u interaktivnoj mapi)

Prva Norveška, posljednja Sjeverna Koreja

Samo 21 država spada u kategoriju potpunih demokratija, a na prvom mjestu su Norveška, Island i Švedska. Pored evropskih država, u vrhu su i Novi Zeland, Kanada, Australija, Urugvaj, Mauricijus i Kostarika.

Najlošije su rangirane Sjeverna Koreja, Sirija i Demokratska Republika Kongo.

Manjkave demokratije u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji

U zemljama uže regije Zapadnog Balkana najbolje je rangirana Slovenija na 36. mjestu. Politička kultura u Sloveniji je dobila najlošiju ocjenu, dok je u kategorija 'izborni proces i pluralizam' najbolje ocijenjena.

Hrvatska je na 60. a Srbija na 63. mjestu. Slične su ocijene po pojedinačnim kategorijama. U obe države politička kultura je najlošija stavka, dok su 'izborni proces i pluralizam' dobili najviše ocjene.

Iako Slovenija po skoru znatno odskače od Hrvatske i Srbije, po kategorizaciji sve tri spadaju u države u kojima vladaju manjkave demokratije.

Hibridni režimi u BiH, CG  i S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini vladaju takozvani hibridni režimi. Ubjedljivo najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina na 101. mjestu s ukupnim skorom od 4,98. Ekstremno je loše ocijenjeno funkcionisanje vlade, ali i politička kultura u državi.

U Crnoj Gori su ocjene na pojedinačnim skalama su relativno izjednačene, iako je i ovdje politička kultura dobila nešto slabiju ocjenu.

U Sjevernoj Makedoniji politička kultura je ubjedljivo 'najslabija' karika.

Detaljnije istražite u iteraktivnoj mapi.

Izvor: The Economist - Democracy Index 2018 i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.