Manjine će podržati Plenkovića da formira vladu

Hrvatska nema vremena za čekanje, rekao je Andrej Plenković (EPA)

Zastupnici nacionalnih manjina dat će podršku Andreju Plenkoviću za sastav nove vlade Hrvatske, najavio je predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Dodaje kako je moguće da predstavnici manjina dobiju mjesto u vladi, no o tome trebaju najprije razgovarati s mandatarom, prenosi Hina.

Mogućnosti postoje kada je riječ o ministarstvu ili mjestu potpredsjednika vlade, imamo određen interes ali o tome prvo moramo razgovarati s mandatarom Plenkovićem, rekao je Bilek.

“Vjerujem da ćemo s mandatarom doći do zajedničkog jezika i napraviti sve što je moguće da se to desi, da bude stabilna većina u Hrvatskom saboru”, kazao je on.

Njega osobno ne zanima nijedno ministarsko mjesto te misli kako to ne zanima ni predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovaca.

“Što se tiče osoba koje će biti predložene za ministre, bitan je razgovor s mandatarom i razgovor s osobom koja bi mogla biti ministar”, rekao je Bilek, podsjetivši da kako su predsjednici vlada znali predložiti za ministre i osobe koje nisu stranački ljudi.

Plenković ima potrebnih 76 potpisa

“Budući klub zastupnika nacionalnih manjina radit će u istom sastavu kao što je bilo u proteklom mandatu i dat će potporu Plenkoviću za sastav nove vlade”, kazao je on nakon sastanka u Saboru, dodavši kako potpise tehnički još nisu predali, ali će tu učiniti uskoro.

Manjinci su na sastanku razgovarali i o operativnim programima za nacionalne manjine.

Aktuelni premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekao je u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine te poručio da Hrvatska nema vremena za čekanje.

“Hrvatska nema vremena za čekanje, Zagreb nema vremena za čekanje. Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, sa saborskim zastupnikom i predsjednikom HNS-a [Hrvatska narodna stranka] Predragom Štromarom i čelnikom Reformista Radimirom Čačićem. Svi su oni spremni podržati HDZ i dati potpise za buduću vladu”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Izvor: Agencije