Manji bh. entitet u recesiji

Podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske pokazuju da je taj bosanskohercegovački entitet i zvanično u recesiji.

Treći kvartal zaredom završen je negativnom stopom bruto društvenog proizvoda, a pad je zabilježen u svim privrednim granama, dok je nezaposlenost je u porastu.

Direktor Fratello Tradea iz Banja Luke, Mario Derajić, smatra da je minula godina uprkos problemima bila relativno dobra.


Damir Miljević o recesiji u RS-u

„Uslovi poslovanja su otežani. Svjetska ekonomska kriza se osjeća na svakom nivou. Uslovi naplate su otežani, tako da sigurno je da to jedno breme prenosimo na narednu godinu i svakako da će ona biti izazovna“, kaže Derajić.

Pad poljoprivrede

Izazov je i veći sa informacijom da je RS zvanično u recesiji. Kompanije, koje budu imale probleme u poslovanju, imaće samo jedan izbor, smatra Derajić, a to je zaduženje.

„Definitivno je to zabrinjavajuće za sve nas, jer definitivno će biti strah sve poslodavce da idu u neke ozbiljnije investicije, jer treba onda to sve iznijeti u narednih nekoliko godina“.

BDP negativan je treći kvartal u nizu u odnosu na isti period 2011. godine. Osim toga, RS bilježi pad u svim granama realnog sektora.

Poljoprivreda bilježi pad od oko 6 posto, građevinarstvo 4,5 posto, a umanjen je i izvoz za 4,8 posto.

Inflacija je u porastu za 2 posto u odnosu na 2011. godinu.

Rast je zabilježen i u tzv. neproizvodnim djelatnostima, poput finansijskog posredovanja, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić. U entitetskoj Vladi uvjereni su da situacije nije toliko loša.

“Situacija nije toliko alarmantna, nije toliko teška. Ona je mogla biti bolja, vjerovatno. Ali, nije ni toliko teška. Ima pretpostavke za normalizaciju. Ima pretpostavke za dalji privredni rast“, smatra ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević.

Iz entitetske Privredne komore poručuju da pod hitno treba nešto učiniti kako bi privrednicima 2013. godina bila što lakša, naročito nakon zvanične potvrde da je RS u recesiji.

Međutim, zasad nema nekih konkretnih rješenja. Predstavnici privrednika i Vlade najavljuju da će poslije januarskih praznika sjesti za pregovarački sto i pokušati dogovoriti rješenja.

Izvor: Al Jazeera