Mandela boluje od plućne infekcije

Mandela: Mediji u zemlji pomno prate informacije o njegovu zdravstvenom stanju (AFP)

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela, koji je u subotu primljen u bolnicu u Pretoriji, boluje od plućne infekcije, saopćio je u utorak ured predsjednika države, ističući da nema razloga za zabrinutost za život nacionalnog heroja kojem su 94 godine.

“Liječnici su obavili pretrage i one pokazuju da se vratila stara plućna infekcija, za koju Madiba [Mandelino plemensko ime] prima potrebne lijekove, na koje dobro reagira”, ističe ured predsjednika JAR-a u kratkom saopćenju objavljenom u utorak ujutro.

To je prva službena informacija o naravi zdravstvenih poteškoća dobitnika Nobelove nagrade za mir za 1993, koji je 27 godina života proveo u kazamatima rasističkog režima aparthejda prije nego je 1990. pušten na slobodu i 1994. godine postao predsjednik.

“Plućne infekcije su jedan od najčešćih problema koji se javljaju u visokoj životnoj dobi, to nije ništa neuobičajeno”, rekao je liječnik Mark Sonderup.

“No svaka zdravstvena komplikacija u tim godinama može biti razlog za zabrinutost.”

Hospitaliziran i u 2011.

Mandela je već u januaru 2011. godine bio hospitaliziran zbog slične infekcije povezane s tuberkulozom, od koje je obolio u tamnici u Robben Islandu, gdje je proveo 18 godina zatočeništva.

Tada je čitava Južnoafrička Republika, koju, zbog kulturne i jezične raznolikosti, nazivaju “nacijom duge”, strahovala za Mandelu, shvativši najednom da taj čovjek, nacionalni simbol kojega su svi iznimno voljeli i poštovali, nije besmrtan.

Svi mediji u zemlji pomno prate informacije o njegovu zdravstvenom stanju.

Mandela se u javnosti nije pojavljivao od završnice Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu 2010. godine koje je održano u njegovoj domovini.

Nacionalna televizija veoma rijetko objavljuje priloge o njemu snimljene u Kunu, selu gdje je rastao i kamo se povukao sa predsjedničke dužnosti, daleko od svakog oblika javnog života.

Zadnja snimka Madibe potječe iz maja, kada je primio delegaciju Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) povodom 100. godišnjice osnivanja te stranke kojoj je dugo bio predsjednik.

Na toj se snimci vidi da je Mandela u visokim godinama i prilično dobrog zdravlja, ali ukočenih crta lica, što odudara od njegovog uobičajena smiješka koji je dugo imao udjela u njegovoj karizmi.

Izvor: Agencije