Mandela 95. rođendan obilježava u bolnici

Nelson Mandela danas slavi 95. rođendan dok teče šesta sedmica njegovog boravka u bolnici u Pretoriji, gdje mu se stanje, po riječima njegove kćeri, neočekivano popravilo, premda su se svi bili spremni na ono najgore.

Dok se svijet sprema odati mu počast dobrotvornim akcijama na Međunarodni dan Nelsona Mandele, koji se obilježava svake godine, američki predsjednik Barack Obama ga je istaknuo kao “izniman primjer hrabrosti, ljubaznosti i poniznosti”.

Odavanje počasti

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius se “pridružuje tom jednodušnom odavanju počasti čovjeku koji je južnoafričkom narodu vratio slobodu i dostojanstvo”, prenosi Hina.

Mandelina kći Zindzi je izjavila u srijedu britanskim medijima da je zdravstveno stanje njenog oca “puno bolje” i da “gleda televiziju sa slušalicama”.

“Junak borbe protiv aparthejda prepoznaje sve koji mu dolaze u posjetu i može komunicirati”, rekla je dan nakon posjete.

“Bilo je trenutaka kada nam je bilo jako teško i kada smo bili zabrinuti i spremni na ono najgore”, rekla je Zindzi. “No on nas iznenađuje svakim danom.”

Mandelina supruga Graca Machel, koja je danonoćno uz njegovu bolesničku postelju, rekla je u petak da je “manje zabrinuta” nego sedmicu ranije.

Mandeli je to treći brak, koji je sklopio na svoj 80. rođendan, pa par tako u četvrtak slavi 15. godišnjicu braka. Tako će ovogodišnja proslava Mandelinog dana koji se u Južnoafričkoj Republici obilježava od 2009. biti posebna.

Mijenjati svijet nabolje

“Uveli smo obilježavanje ovog dana u čast Madibe (Mandelino plemensko ime) kako bismo svakome od nas dali poticaj za lično djelovanje i kako bismo mogli mijenjati svijet nabolje”, rekao je predsjednik Jacob Zuma.

Od 18. jula 2010. i UN slavi Mandelin dan, pozivajući sve građane svijeta da 67 minuta posvete službi za opće dobro, kao znak sjećanja na Mandelinu 67-godišnju borbu za jednakost.

Mandela, koji je 27 godina proveo u zatvoru, izašao je 1990. na slobodu bez riječi osvete.

S tadašnjim vlastima je pregovarao o mirnom prijelazu na demokraciju. Kada je 1994. izabran za predsjednika nikada nije htio poniziti ili diskriminirati bijelce, nego se uvijek zauzimao za pomirbu.

Izvor: Agencije