Mandatar libanske vlade odstupio jer nije uspio sastaviti vladu

Adib, bivši ambasador u Berlinu, izabran je 31. augusta da sastavi vladu stručnjaka u zemlji u kojoj moć dijele muslimani i kršćani (Reuters)

Mandatar za sastav nove libanske vlade Mustapha Adib podnio je ostavku nakon što je gotovo mjesec dana pokušavao sastaviti nestranačku vladu, što nije uspio uprkos francuskom pritisku da se pokuša riješiti najteža kriza od građanskog rata 1975-1990.   

Adib, bivši ambasador u Berlinu, izabran je 31. augusta da sastavi vladu stručnjaka u zemlji u kojoj moć dijele muslimani i kršćani, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Ali njegovi su napori naišli na prepreku zbog imenovanja u vladi, posebno na mjesto ministra finansija, koji bi imao presudnu ulogu u izradi programa za izlazak Libana iz duboke ekonomske krize

Adibova ostavka dolazi nekoliko dana nakon što je predsjednik Michel Aoun rekao novinarima da će Liban ići u “pakao” ako se nova vlada ne sastavi uskoro, piše Al Jazeera English.

Izvještavajući iz Bejruta, Al Jazeerin reporterka Zeina Khodr javlja da su “različite političke partije Macronu [bile] obećale da će nova vlada biti postavljena do sredine septembra”.

Banke paralizovane, valuta u padu

Pogođene ogromnim dugovima, libanske su banke paralizovane a valuta je u padu.

Razgovori s Međunarodnim monetarnim fondom o vitalnom paketu pomoći zastali su ove godine. Prva zadaća vlade bila bi ponovno pokrenuti pregovore.

Adib, sunitski musliman, rekao je da odstupa od “zadaće sastavljanja vlade” nakon sastanka s predsjednikom Aounom, kršćaninom.

Sastavljanje vlade je naišlo na prepreku zbog zahtjeva dviju glavnih libanskih šiitskih grupa, Amala i Hezbolaha, da imenuju kandidate za nekoliko mjesta, uključujući ministra finansija.

Adib je održao nekoliko sastanaka s visokim šiitskim političarima, ali nije uspio postići dogovor o načinu izbora ministara.

Izvor: Al Jazeera i agencije