Oglasi

Manchester City dvije sezone bez Lige prvaka

Evropska nogometna asocijacija donijela je ovu odluku nakon što su utvrđeni veliki propusti i kršenje finansijskog fair playa.

Aktuelni prvak engleske Premier lige, Manchester City, izbačen je iz Lige prvaka, najjačeg evropskog nogometnog takmičenja (2020/21, 2021/22), za naredne dvije sezone, prenosi The Guardian.

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) donijela je ovu odluku nakon što su utvrđeni veliki propusti i kršenje finansijskog fair playa.

UEFA je zaključila kako je Manchester City lažno prijavio prihode od sponzora u papirologiji koju su dostavili UEFA-i, a koja se odnosi na finansijski fair play.

Osim što je izbačen iz Lige prvaka, Manhcester City će morati platiti 30 miliona eura kazne.

Manchester City neće moći igrati ni u drugom po važnosti takmičenju UEFA-e, Evropskoj ligi.

City ima pravo žalbe CAS-u

Pogrešne informacije "Građani" su dostavili između 2012. i 2016. godine, objavila je UEFA.

Ročište je održano 22. januara 2020. godine, a Sudsko vijeće UEFA-e u petak je dostavilo odluku Manchester Cityju.

Manchester City ima pravo podnijeti žalbu Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Ukoliko se odluče na taj potez u Manchester Cityju, a sasvim je izvjesno da hoće, obrazloženje UEFA-ine odluke bit će objavljeno tek nakon CAS-ove konačne presude.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.