Mamiću prihvaćena kaucija, može na slobodu

Tek nakon isteka žalbenog roka znat će se kad Mamić izlazi iz istražnog zatvora (Pixsell)

Zagrebački Županijski sud prihvatio je izmijenjeni prijedlog jamčevine za izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, koji je u drugom pokušaju ponudio jednu nekretninu i nešto više od 6,3 milijuna kuna (825.000 eura) u gotovini.

Prema novom prijedlogu, Mamić će se moći braniti sa slobode uz upis založnog prava na kuću u Samoboru, koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna (milijun eura), dok će ostatak do 14 milijuna kuna (1,83 milijuna eura), koliko mu je ranije određeno za izlazak iz Remetinca, uplatiti u gotovini.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić kazao je da Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) na tu odluku ima pravo žalbe, koju mogu podnijeti u roku tri dana od primitka pisane odluke.

Tek nakon isteka žalbenog roka znat će se kad Mamić izlazi iz istražnog zatvora.

Dugotrajni nadzor

“Iako se USKOK nije protivio novom prijedlogu, nisu se odrekli ni prava žalbe”, kazao je Devčić.

Sutkinja istrage Erna Dražančić u petak je odbila prvu Mamićevu ponudu jamčevine koja je bila samo u nekretninama.

Nova USKOK-ova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, kojega se već ranije teretilo za više od 100 milijuna kuna (13,1 milijun eura) izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama posredstvom offshore kompanija od 2004. godine izvučeno više od 10 milijuna eura i pola milijuna funti.

Izvor: Agencije