Mamić tvrdi da je bivši glavni tužitelj ucjenjivao sudsko vijeće

Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Suđenje
U maju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Mamića i još šest okrivljenih (Arhiva)

Dva dana prije izricanja nepravomoćne presude zbog izvlačenja novca iz kluba, bivši čelnik i sadašnji savjetnik zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić, na konferenciji za novinare u ponedjeljak navečer novinarima je pokazao dokumente za koje tvrdi da su ispis razgovora bivšeg glavnog hrvatskog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca u njegovom postupku.

Optužio je bivšeg glavnog državnog odvjetnika za dogovor s hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) za, kako navodi, nelegalne optužbe protiv njega te da je, kako tvrdi, ucjenjivao sudsko vijeće tražeći osuđujuću presudu.

Mamić je rekao da je u više navrata dobivao na svoju kućnu adresu slične materijale.

Zdravko Mamić pročitao je sadržaj navodnog ispisa razgovora pred novinarima i dao dokumente na uvid.

U navodnom razgovoru Cvitan sucu, između ostaloga, kaže da idu s osuđujućom presudom s obrazloženjem nepobitnih dokaza, dok sudac kaže kako se radi o indicijama.

USKOK traži bezuvjetne zatvorske kazne

Cvitan mu navodno odgovara da nisu bitni dokazi, nego tko je kome ‘stao na žulj’ te da ne zaboravi svoj dug put do Županijskog suda.

Na navodne riječi suca “ostavljate me bez izbora i dovodite pred gotov čin”, Cvitan mu navodno odgovara: “Zato i jesi tu. Ili si poslušnik ili si nepoželjan. Ima vremena za razmišljanje. Obriši poruke i baci karticu. Standard”.

Iz DORH-a su za Al Jazeeru rekli da Zdravko Mamić govori neistine i iznosi krivotvorine i da to mogu dokazati, javlja reporterka Al Jazeere Marina Barukčić. 

Moguće je, kažu, da će u utorak sazvati konferenciju za novinare u vezi ovog slučaja.

Nepravomoćna presuda bivšem čelniku NK Dinamo Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru zbog optužbi za izvlačenje oko 116 milijuna kuna (15,44 milijuna eura) iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna (1,62 milijuna eura) neobračunatog poreza i prireza, bit će objavljena 6. lipnja u podne na Županijskom sudu u Osijeku.

USKOK je za sve okrivljenike zatražio izricanje bezuvjetnih zatvorskih kazni, a nakon obrana Milana Pernara i Zdravka Mamića oslobađanje od optužbi zatražili su i odvjetnici Zorana Mamića te Damira Vrbanovića.

Izvor: Al Jazeera i agencije