Mamić se može braniti sa slobode uz kauciju

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić moći će se u nastavku istrage braniti sa slobode ako položi kauciju od 14 miliona kuna (1,84 miliona eura), no neće smjeti kontaktirati svjedoke i vršiti dužnost u zagrebačkom nogometnom klubu, odlučilo je u utorak izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Vijeće je odbacilo sve žalbe odbrane i hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) te potvrdilo raniju odluku sutkinje istrage prema kojoj Mamić, njegov sin Mario i dvojica osumnjičenih poduzetnika Sandro Stipančić i Igor Kroto istražni zatvor mogu zamijeniti kaucijom.

Uz Mamićevih 14 miliona kuna, Mariju Mamiću ranije je određena kaucija od pet miliona kuna (660.000 eura), Stipančiću od četiri miliona kuna (520.000 eura), a Kroti dva miliona kuna (260.000 eura).

Uz njih, osumnjičen je i čelnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović, koji je odmah nakon pokretanja istrage pušten da se brani sa slobode.

Mamić odbio pomoć prijatelja

Kad položi kauciju i izađe iz Remetinca, Mamić, osim što neće moći biti na dužnosti izvršnog predsjednika GNK Dinamo, tokom istrage neće smjeti kontaktirati svjedoke, među kojima je i njegov brat Zoran, Dinamov trener.

U međuvremenu se, posredstvom svog advokatskog tima, o svemu oglasio i Zdravko Mamić, izrazivši zahvalnost svima koji su podržali klub i njega “u teškim trenucima”.

“Također zahvaljujem svim ljudima koji su sakupili jamčevinu za mene, ali ja odbijam prihvatiti taj novac jer mislim da ih ne trebam izlagati takvim opterećenjima. Jamčevinu ću pokušati ostvariti u nekretninama svojih prijatelja”, naveo je.

Dodao je i kako je “prisiljen nastaviti s pravnom bitkom za sebe i svoju obitelj, ali i za Dinamo, s vjerom u konačnu pobjedu”.

Višemjesečni nadzor

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da ne zna hoće li Mamić garancije položiti u gotovini ili nekretninama.

No, sud će mu u svakom slučaju vratiti raniju kauciju od sedam miliona kuna (920.000 eura) koju je položio kada je pokrenuta prva istraga zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Nova USKOK-ova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora koji je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu finansija.

Takozvani porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama posredstvom offshore kompanija od 2004. godine izvučeno više od 10 miliona eura i pola miliona funti.

Upravo su za taj dio priče, prema sumnjama tužilaštva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhapšenih poduzetnika Kroto i Stipančić.

Izvor: Al Jazeera i agencije