Oglasi

Malteški premijer prihvatio istragu ubistva novinarke

Istraživačka novinarka Galizia ubijena je u napadu automobilom bombom 2017. godine.
Galizia je otkrila neke najmračnije epizode malteške politike i žestoko kritizirala Muscata, ali i lidera opozicijeEPA - Ilustracija

Malteški premijer Joseph Muscat pristao se sastati s roditeljima istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia, ubijene u napadu automobilom bombom 2017. godine, kako bi razgovarali o njihovom zahtjevu da se provede nezavisna istraga o njezinoj smrti, rekao je glasnogovornik u subotu.

Oni će se sastati kada se Muscat vrati iz New Yorka sa UN-ovog samita, rekao je glasnogovornik agenciji AFP, a prenosi agencija Hina.

U petak je Muscat imenovao jednog penzioniranog sudiju koji će voditi istragu o smrti novinarke Galizije.

Njena porodica je zadovoljna ovom objavom, ali traži garancije nepristranosti učesnika istrage.

Tri osobe optužene

Istraga bi trebala trajati devet mjeseci, a vodit će ju penzionirani sudija Michaele Mallia uz učešće advokata Iana Refala i bivšeg sudskog vještaka Anthonyja Abela Medicija.

Ta istraga je najavljena nakon što je istekao rok koji je Vijeća Evrope odredilo za provođenje nezavisne istrage.

U subotu je Vijeće Evrope pozdravilo odluku Malte i naglasilo kako će „izbliza i pažljivo pratiti rad istražne komisije“.

Daphne Caruana Galizia je otkrila neke najmračnije epizode malteške politike i žestoko kritizirala Muscata, ali i lidera opozicije. Tri osobe su optužene, ali nalogodavci nisu identificirani.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.