Oglasi

Malteški brod spasio 80 migranata na Mediteranu

Vojska je objavila da su migranti većinom iz sjeverne i istočne Afrike te da su plovili drvenim brodom.
Malta u Evropskoj uniji predvodi napore da se migranti spašeni na Mediteranu raspodijele po zemljama članicamaEPA/Arhiva

Malteška patrolna brodica spasila je grupu od 85 migranata kasno u petak te će ih dovesti na Maltu u subotu, objavile su tamošnje snage sigurnosti, prenosi Hina.

Vojska je objavila da su migranti većinom iz sjeverne i istočne Afrike te da su plovili drvenim brodom.

Malta u Evropskoj uniji predvodi napore da se migranti spašeni na Mediteranu raspodijele po zemljama članicama, otkako je Italija spasilačkim brodovima zabranila ulaz u svoje luke.

Italijani ne dozvoljavaju ulaz u svoje luke

Najnoviji slučaj uključivao je nevladin spasilački brod „Alan Kurdi“ koji je pokupio 60 migranata te mu je bio odbijen ulaz u italijanske luke.

Naknadno je brodu Kurdi ipak odobren ulaz na Maltu 13. aprila te su migrante podijelili između Njemačke, Francuske, Portugala i Luksemburga.

Evropski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos posjetio je Maltu u utorak i pohvalio napore otočke nacije u borbi s nezakonitim migracijama u Mediteranu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.