Oglasi

Malteška vojska preuzela kontrolu nad brodom koji su oteli migranti

Vojni brod onemogućio je otetom plovilu da uđe u malteške vode; poslan je specijalni operativni tim, koji je preuzeo kontrolu.
Elhiblu, Brod, Migranti, MaltaTeretni brod pokupio je na moru 108 migranata, koji su oteli plovilo kad je bilo jasno da ih namjerava vratiti u LibijuEPA

Malteški vojnici preuzeli su kontrolu nad brodom koji su oteli spašeni migranti kako ih ne bi vratio u Libiju, objavila je u četvrtak malteška vojska (AFM).

Brod je do luke u Valletti prepratio patrolni čamac, rekao je svjedok za Reuters, kako prenosi Hina.

Teretni brod Elhiblu 1 pokupio je na moru 108 migranata, koji su potom oteli plovilo kad je bilo jasno da ih namjerava vratiti u Libiju. 

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini rekao je u srijedu da Italija nema namjeru otvarati svoje luke "kriminalcima" koji se bave piratstvom.

Malteška je vojska rekla da je uspostavila kontakt sa zapovjednikom broda kad je on bio udaljen 55 km od Malte.

Poslan specijalni tim

"Zapovjednik je ponavljao da nema kontrolu nad brodom te da je njegovu osoblju pod prisilom i prijetnjama naređeno da nastave prema Malti", pojasnila je vojska.

Vojska je izjavila da je jedan od njihovih patrolnih brodova onemogućio brodu da uđe u malteške vode te dodala da je poslan specijalni operativni tim, koji je preuzeo kontrolu nad otetim plovilom.

Tim je imao potporu dva brza broda za presretanje, drugog patrolnog broda i helikoptera.

Brod je otpraćen do luke u Valletti te će biti predan malteškoj policiji.

Nije rečeno je li bilo uporabe sile.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.