Malta će ograničiti prodaju državljanstva

Malta je jedina zemlja članica koja se odlučila na izravnu prodaju državljanstva (EPA)

Svatko tko želi kupiti europsku putovnicu od Malte morat će na tom otoku živjeti godinu dana, dogovorile su se Europska komisija i Malta, što ograničava sporni plan te članice da prodaje europsko državljanstvo za 650.000 eura.

Malta i EK su se dogovorile da podnositelji zahtjeva prije mogućnosti stjecanja statusa državljanstva moraju imati boravak.

Malteški Parlament je u studenom odobrio prodaju državljanstva za 650.000 eura državljanima trećih zemalja.

Premijer Joseph Muscat je procijenio da bi se time u prvih godinu dana moglo prikupiti 30 milijuna eura, što znači da bi državljanstvo kupilo najmanje 45 ljudi koji bi dobili pravo na rad i boravak u cijeloj Europskoj uniji.

Odluku su kritizirali zastupnici Europskog parlamenta, koji su prije dva tjedna o tom pitanju usvojili neobvezujuću rezoluciju.

Ne spominjući Maltu, zastupnici su u rezoluciji istaknuli da se državljanstvo ne smije tretirati kao nešto čime se može trgovati.

Protivljenje Europe

Malta je planirala podnositeljima zahtjeva dodijeliti državljanstvo nakon samo šest mjeseci, a da prethodno nisu živjeli u toj zemlji ili imaju bilo kakve veze s njom, što je lani razljutilo Europsku komisiju.

Tom se planu snažno usprotivila i oporbena Nacionalistička stranka, smatrajući da nije povezan s boravkom u zemlji ili ulaganjima.

Oporbeni čelnik Simon Busuttil je u Parlamentu upozorio na to da bi Malta mogla postati poput karipskih poreznih oaza.

Vlada je isticala da će se kandidate pozorno provjeravati i da oni koji imaju veze s kriminalom neće biti prihvaćeni.

Malta je jedina zemlja članica koja se odlučila na izravnu prodaju državljanstva, ali slične mjere imaju još neke članice, pa tako, primjerice, Velika Britanija daje dozvolu boravka onima koji investiraju u zemlju više od milijun funti, a Španjolska onima koji kupe nekretninu za iznos veći od 180.000 eura.

Izvor: Agencije