Maloljetni migranti na udaru: Kako ih zaštititi?

Uprkos dobrim uslovima za boravak koje imaju u novom prihvatnom centru na Lipi, većina migranata se vraća u grad i na lokacije gdje su ranije boravili (Ustupljeno Al Jazeeri)

Pandemija korona virusa znatno je otežala suočavanje vlasti u Krajini sa problemom migrantske krize. Uprkos dobrim uslovima za boravak koje imaju u novom prihvatnom centru na Lipi, većina migranata se vraća u grad i na lokacije gdje su ranije boravili. Pored toga, migranti koriste i nedovršene građevinske objekte i borave u privatnim stanovima koje iznajmljuju od lokalnog stanovništva.

„Migranti iz migracionog centra Lipa svakodnedno napuštaju centar i dolaze u grad Bihać, shodno čemu policijski službenici iste organiziranim prijevozom vraćaju nazad. Do sada je u migracioni centar Lipa vraćeno 3197 migranata“, kaže Mujo Koričić, komesar Policije Unsko-sanskog kantona

Ilegalni prijevoz i boravci u porastu

Dodaje kako je u istom periodu tokom pružanja asistencije službenicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove tokom kontrole stambenih objekata u kojima su smješteni migranti, u nelegalnom smještaju pronađeno 299 lica iz ove populacije. Osim navedenih problema s kojima se suočavaju policija i vlast u ovom dijelu BiH, kada je migrantska kriza u pitanju, još uvijek je prisutan i problem ilegalnog prijevoza migranata.

„U navedenom periodu, tokom kontrole učesnika u saobraćaju, utvrdili smo 24 slučaja ilegalnog prijevoza migranata. U navedenim slučajevima kontrolisano je 82 migranta, od toga je prema početnoj tačci kretanja u Bosansku Krupu i Ključ vraćen 41 migrant. Također je u periodu mart-maj na području Bužima legitimisano 223 migranta i području Cazina 100 migranata koji su vraćeni u BiH od strane policije Republike Hrvatske, te su isti nakon toga upućeni u migrantski centar Miral u Velikoj Kladuši“, kaže komesar Koričić.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Prema informacijama s kojima raspolažu u Upravi policije u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona ukupno je smješteno 3089 migranta. S obzirom da ne raspolažu sa informacijama o tome da li unutar migrantske populacije ima zaraženih sa korona virusom, podatke u vezi s tim dobili smo od predstavnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

“Nije zabilježen niti jedan slučaj pozitivan na Covid-19 među migrantskom populacijom u BiH. Svi migrant smješteni u prihvatnim centrima kojima upravlja IOM imaju dovoljne količine hrane, odjeće i imaju odgovarajuću medicinsku pomoć. U par proteklih sedmica, sami migranti su nam se žalili na ozljede koje su zadobili od strane Hrvatske granične policije“, pojasnila je Edita Selimbegović iz Odjela za informisanje.

Učestalo nasilje nad maloljetnicima

Na upit – da li Vlada USK i IOM planiraju uskoro iseliti migrantski centar Bira i koliko je realno da se novoformirani centar na Lipi zatvori na zahtjeve predstavnika srpskog naroda u Bosanskom Petrovcu, Selimbegović odgovara kako još uvijek nisu upoznati sa takvom mogućnošću kada je Lipa u pitanju, te da je oko zatvaranja Bira centra bilo govora, ali se moraju steći uslovi za realizaciju istog.

“Tačno je da je kantonalna vlada u svom dugoročnom planu najavila zatvaranje centra Bira, sa čime se IOM u potpunosti slaže s obzirom da je centar smješten u urbanom dijelu Bihaća. U ovom trenutku još uvijek nisu stečeni uvijeti da se to uistinu i desi pošto još nije obezbjeđen alternativni smještaj za premještaj migranata iz Bire. Što se tiče centra na Lipi, IOM nije dobio nikakvu zvaničnu informaciju o zatvaranju tog centra niti od Ministarstva sigurnosti niti od vlade USK. Poznato vam je da se šatorsko naselje na Lipi nalazi na području općine Bihać“, ističe Selimbegović.

O problemima s kojima se suočavaju kantonalne vlasti u radu sa migrantima, razgovarali smo sa dr. Nerminom Ćemalović, ministricom zdravstva Unsko-sanskog kantona, koja otkriva da nemaju problema kada su zdravstvena i socijalna zaštita u pitanju i da to mogu pokriti sa ljekarskim timovima koji postoje u centrima Bira i u Mirala, ali da sve više u fokus zdravstvenih i socijalnih radnika u Krajini izbija problem fizičkog i seksualnog zlostavljanja maloljetnika unutar migrantske populacije.

“Mi smo upućivali akt Ministarstvu sigurnosti BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i tražili hitno izmještanje maloljetnika jer smo mi iz našeg Ministarstva zdravstva uputili akt i Operativnoj grupi za nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, a naravno i zvaničnom Sarajevu, u kojem smo tražili hitno izmještanje maloljetnika bez pratnje. Država je u obavezi da se o njima brine, a te djece ima oko 600,  Ta djeca moraju imati jedan centar u kojem će boraviti samo oni”, kaže ministrica Ćemalović

Migranti bježe iz Lipa centra

Dodaje, kako vlasti u Krajini ne kažnjavaju migrante tako što ih šalju na Lipu, nego se radi o zaštiti domicijelnog stanovništva kako bi se mogli lagodnije kretati u ovom vremenu pandemije korona virusa.

“Želimo da ih barem izmjestimo iz tih napuštenih objekata i sa ulica, ali oni opet pobjegnu iz centra. Imali smo nedavno incident u kojem su napali policiju. Dakle, oni ne prezaju ni od čega. Ovi koji su u kampovima njih donekle možemo kontrolirati i zdravstveno o njima skrbiti, ali ove na ulicama i u napuštenim područjima ne možemo. Lipu smo testirali dva puta i nije bilo pozitivnih na korona virus. U medijima se nekada može čuti kako migranti nemaju zdravstvene zaštite, što naravno nije tačno. Ti ljudi su proputovali velik teritorij, gdje su do sada mogli imati zdravstvenu zaštitu nego kod nas ovdje”, kaže ministrica Ćemalović

Ističe na kraju kako su privremeni migrantski centri u Krajini značajno uređeni i pod kontrolom, ali da je novi prihvatni centar Lipa problem. Migranti, kaže, ne žele gore boraviti iz razloga što im je Bira neka vrsta sabirnog centra kojeg imaju zabilježenog u svojim mobitelima, i odatle organiziraju prelaske preko granice. Zbog toga redovno napuštaju Lipa centar iz kojeg ilegalno bježe u gradove, nakon čega ih policija vraća nazad.

Izvor: Al Jazeera