Malo Amerikanaca vjeruje Trumpovim informacijama o Covidu-19

Visoko povjerenje u ono što predsjednik SAD-a govori javnosti ima 23 posto Amerikanaca (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump svakoga dana iznosi stavove o korona virusu, ali mu malo Amerikanaca vjeruje kao izvoru informacija o pandemiji, pokazalo je novo istraživanje Centra za istraživanje javnih poslova Associated Pressa – NORC.

Samo 28 posto Amerikanaca je navelo da redovno dobija informacije o korona virusu od Trumpa, dok mnogi to povremeno rade.

Visoko povjerenje u ono što predsjednik SAD-a govori javnosti ima 23 posto Amerikanaca, dok mu 21 posto vjeruje umjereno, prenosi Tanjug.

Povjerenje u Trumpa je veće među njegovim pristalicama, iako samo polovina republikanaca navodi da ima puno povjerenja u Trumpove informacije o pandemiji.

Republikanci odobravaju Trumpov rad

Ukupno 30 procenata anketiranih umjereno vjeruje njegovim informacijama, a 22 procenta kaže da imaju malo povjerenja ili ne vjeruju u ono što on govori o bolesti Covid-19.

Iako mnogi republikanci dovode u pitanje kredibilitet Trumpa tokom pandemije, ogromna većina (82 posto) navodi da i dalje odobrava njegov rad.

To je pomoglo da predsjednikov ukupni rejting odobravanja ostane stabilan na 42 procenta, otprilike koliko je iznosio i posljednjih nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije