Maliki prepustio premijersku funkciju Abadiju

Irački premijer Nouri al-Maliki mjesto će ustupiti novom mandataru Haideru Abadiju. Ovo znači promjenu stava odlazećeg premijera, jer se do sada nije želio povući.

Maliki je tako odustao od svoje borbe da ostane na mjestu premijera Iraka i sada podržava svog nasljednika Haidera al-Abadija, prenosi agencija Reuters navode državne televizije u četvrtak navečer.

Maliki se našao pod velikim pritiskom da odstupi sa mjesta na koje treba doći manje polarizirana osoba koja je sposobna suprotstaviti se militantima grupe Islamska država, koja je najveća prijetnja sigurnosti Iraka od pada Saddama Husseina 2003. godine.

Opsada planine Sinjar u Iraku je razbijena, objavio je danas američki predsjednik Barack Obama, izrazivši sumnju da će biti potrebe za dodatnom evakuacijom ili humanitarnom pomoći iz zraka.

“Pomogli smo ugroženim ljudima da stignu do utočišta i da se spasu mnogi nevini životi”, rekao je Obama na konferenciji za štampu, prenosi Tanjug.

Obama je istakao kako će Amerika nastaviti sa zračnim napadima kako bi se očuvali američki objekti u Iraku. Predsjednik SAD-a je također apelirao na Iračane da se ujedine kako bi porazili pobunjenike koji pod opsadom drže stanovnike grada Sinjar, a koji su pobjegli na istoimenu planinu.

Bijeg u planinu

Još je samo oko hiljadu jezida ostalo na planini Sinjar, izvijestio je u četvrtak UN, objavivši kako ih je u posljednjih pet dana odande uspjelo pobjeći oko 80.000.

Glasnogovornica UNHCR-a Natalia Propokčuk rekla je da je bojazan za ovu vjersku manjinu zatočenu u planinskoj regiji u vrijeme ljetnih vrućina, bez hrane i vode bila vrlo velika.

Jezidi su iz svojih domova u gradu Sinjaru bili prisiljeni pobjeći prošle sedmice pred napadima pobunjenika Islamske države.

Vraćeni u Kurdistan

Kurdske vojne snage u utorak su izvijestile da su iz planina Sinjar uspješno izvukle nekoliko desetaka hiljada izbjeglica preko sirijske granice te ih ponovno vratile u Kurdistan.

Grupa Islamska država tu vjersku manjinu smatra nevjernicima. Na Sinjaru je ostalo još oko hiljadu jezida, a to je manje nego što se na početku akcije njihova spašavanja očekivalo.

Više od pola miliona ljudi bilo je prisiljeno napustiti domove pred ofanzivom naoružanih skupina koja je u sjevernom Iraku počela još u junu.

U međuvremenu je novoimenovani irački premijer Hajdar al Abadi dobio mandat za sastavljanje vlade, a predsjednik autonomnog Kurdistana dao mu je podršku.

Iako stižu ohrabrujuće informacije, kriza je sve dublja. Humanitarne organizacije udružuju snage kako bi pomogle Kurdima i jezidima, koji su pobjegli iz svojih domova pred talasom nasilja. Ali, tu gdje su pobjegli, uvjeti su i dalje očajni.

Nema vode, drveća…

Abu Shaker, raseljeni Iračanin, priča:

“Na planini Sinjar nema vode, nema struje, nema puteva. Nema drveta – ničeg što ljudska bića mogu jesti.”
Nakon dvomjesečnog držanja 1000 kilometara fronta, kurdski Pešmerga borci još su više potisnuti napretkom boraca grupe Islamska država. Irak ostaje nemoćan da zaštiti svoje građane.

Jane Pearce iz Svjetskog programa za hranu, svjedoči:

“Situacija za ljude sa Sinjara veoma dramatična. Bila sam lično tamo.”

Više u videosnimku…
 

Izvor: Al Jazeera i agencije