Mali: Vladine snage ubile 16 ljudi

Iz Malija pristižu oprečne informacije o ubistvima (Al Jazeera)

Vladine snage u centralnoj regiji Segou u Maliju usmrtile su najmanje 16 ljudi, izvijestili su vladini zvaničnici i policija.

Prema njihovim riječima, napad se desio u noći sa subote na nedjelju u gradu Diabali.

Zvaničnici tvrde da su ubijeni borci koji se predstavljaju kao islamisti, dok mještani Segoua navode da se radi o vjerskim zvaničnicima.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra u nedjelju je izvijestio iz Bamaka da su dva državljanina Malija i 15 državljana Mauritanije među žrtvama.
On je dodao dao postoje oprečne informacije o onome što se dogodilo.

“Vojni izvor kazao je za Al Jazeeru da se radi o islamistima, Mauritancima i državljanima Malija, koji su ignorirali zahtjev vojske da zaustave vozilo na kontrolnom punktu, nakon čega je vojska otvorila vatru”, kazao je naš reporter.

Okršaj na kontrolnom punktu

“Izvori u Segou, međutim, rekli su nam da se zapravo radilo o vjerskim zvaničnicima, koji djeluju u okviru grupe koju priznaju vlasti Mauritanije i Malija”, kazao je Ahelbarra.

“Prema njihovim riječima, krenuli su na vjerski skup u glavni grad Bamako kada je vojska otvorila vatru i ubila ih.”

Vojni oficir kazao je u nedjelju da su vojnici otvorili vatru kada su vidjeli dvije grupe islamista koji su pokušali preuzeti kontrolu nad vojnim punktom Diabali, ali nije rekao koliko je ljudi ubijeno.

Zvaničnik ministarstva sigurnosti Malija kazao je da je ubijeno 16 članova sekte Dawa koji nisu zaustavili vozilo.

Izvori: Al Jazeera i agencije