Mali: U napadu na vojni kamp ubijeno 20 vojnika

MINUSMA je postala najsmrtonosnija misija Ujedinjenih naroda (EPA)

Najmanje 20 vojnika ubijeno je u napadu koji je izveden u nedjelju ujutro na vojni kamp u centralnom dijelu Malija, saopćila je Vlada ove zemlje.

Za sada se ne zna ko su napadači, prenio je Reuters.

U saopćenju je Vlada navela da su “teroristi” ušli u kamp kod sela Sokolo, ubili vojnike i prouzrokovali značajnu materijalnu štetu.

Na lice mjesta poslano je pojačanje, a zatim je organizirano zračno izviđanje kako bi se pronašli napadači, piše u saopćenju.

Grupe povezane s mrežom Al-Kaida i oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) djeluju u centralnom i sjevernom dijelu Malija i koriste to područje kao bazu za napad na vojnike i civile u susjednoj Burkini Faso, Nigeru i šire, prenijela je Hina.

Najsmrtonosnija UN-ova misija

Vlasti bivše francuske kolonijalne su intervenirale 2013. godine kako bi potisnula pobunjenike koji su 2012. godine zauzeli sjever Malija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjneih naroda na to područje je rasporedilo mirovnu misiju, poznatu kao MINUSMA.

Pobunenici su na početku potisnuti, ali od tada su se pregrupirali i ojačali.

MINUSMA je postala najsmrtonosnija UN-ova misija.

Francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly najavila je da će otputovati u Washington, zbog straha da će američke snage povući iz regije.

Francuska ima 4.500 vojnika u Maliju i širem Sahelu, gdje Sjedinjene Američke Države pružaju logističku i bespilotnu podršku.

Izvor: Agencije