Oglasi

Mali traži pomoć Francuske

Predsjednik Malija od bivše kolonijalne sile traži pomoć u vojnoj ofanzivi protiv grupa koje kontroliraju sjever.
Predsjednik Malija kaže da će njegova vlada izabrati prirodu pomoćiReuters

Predsjednik Malija zatražio je od Francuske pomoć protiv napada pobunjeničkih grupa koji kontroliraju sjever zemlje i kreću se ka jugu.

Francuski ambasador pri UN-u, Gerard Araud je rekao novinarima da je potrebna hitna akcija protiv grupa koji su u četvrtak zauzeli grad Konna i kreću se ka Moptiju, u kojem živi preko 100,000 ljudi.

“Ovi teroristički napadi slabe stabilnost Malija i njenih susjeda”, rekao je Araud. Održanje Vlade Malija i zaštita civila su sada dovedeni u pitanje.”

Araud je rekao da je predsjednik Malija, Dioncounda Traore poslao pismo Ban Ki Moonu koje je on predao Vijeću sigurnosti, te slično pismo francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu, u kojem od Francuske, nekadašnje kolonijalne sile, traži pomoć.

“Vlast u našoj zemlji će odlučiti i objaviti prirodu te pomoći”, rekao je Araud. “Bit će objavljeno u Parizu sutra”.

Vijeće sigurnosti je izjavilo “veliku zabrinutost” zbog vojnih aktivnosti terorističkih i ekstremističkih grupa, te pozvalo članice UN-a da “pomognu snagama odbrane Malija da smanje prijetnju terorističkih organizacija i povezanih grupa.”

Vakuum sigurnosti

Araud je rekao da rezolucija “poziva sve države članice da pomognu u rješavanju krize u Maliju, uključujući i vojnu pomoć, a ja naglašavam, da podrže Vladu ove zemlje da zaustavi terorističku prijetnju.”

Nemiri su počeli u Maliju u martu 2012. godine, nakon sigurnosnog vakuuma. To je omogućilo Tuarezima, koji su se dugo osjećali marginaliziranima, da zauzmu sjever zemlje za novu domovinu.

Ali u kasnijim mjesecima, pobunjenike su istjerale grupe koje su u savezništvu sa Al Kaidom i uvele šerijatski zakon u sjeveru zemlje.

Prošle godine se 15 zemalja zapadne Afrike, uključujući Mali, dogovorilo o prijedlogu da se vojnom intervencijom vrati sjever, te tražilo podršku UN-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.