Oglasi

Mali: Sukob vojske i padobranskih jedinica

Pobuna u padobranskoj bazi na zapadu glavnog malijskog grada Bamaka navodno je izbila zbog disciplinskih mjera protiv nekih vojnika.
Pripadnici Tuarega su u martu prošle godine okupirale sjeverni dio MalijaReuters

Žestoki okršaj izbio je u petak na zapadu glavnog malijskog grada Bamaka, kada su se Vladine snage sukobile s pobunjenim pripadnicima padobranskih jedinica, doznaje se iz vojnih izvora.

Vladine snage su zatvorile područje oko padobranske baze i dočekale pojačanje kako bi se pobuna potpuno ugušila.

Pobuna je navodno izbila zbog disciplinskih mjera protiv nekih vojnika.

Od vojnog udara u martu prošle godine, koji je gurnuo Mali u haos i rezultirao okupacijom sjevera zemlja od strane Tuarega i pobunjenika, padobranske jedinice odane bivšem predsjedniku Amadou Toumaniju Toureu uglavnom su se držale po strani, a neki su pripadnici uhapšeni.

Bombaš-samoubica na motoru

Pucnjava u Bamaku izbila je u trenutku kada francuski vojnici i snage iz Čada progone pobunjenike stotine kilometara na sjever, u drugoj fazi vojne operacije pod vodstvom Francuske protiv pobunjenika povezanih s Al-Kaidom.

U međuvremenu je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv kojim je bio opasan u blizini grupe malijskih vojnika u gradu Gao, na sjeveru Malija, gdje pobunjenici koji su istjerani iz grada pribjegavaju gerilskim napadima, saopćili su u petak vojni izvori.

"Bombaš-samoubica, koji je bio Tamashek (Tuareg), približio nam se na motoru i aktivirao eksploziv kojim je bio opasan", rekao je malijski vojni zvaničnik Mamadu Kaita, dodavši da je tom prilikom jedan vojnik ranjen, prenosi AFP.

Riječ je o prvom samoubilačkom napadu u ovoj zapadnoafričkoj zemlji od kako je 11. januara počela ofanziva na čelu s Francuskom s ciljem da se pobunjenici istjeraju sa sjevera zemlje koji su kontrolirali u proteklih 10 mjeseci.

Nova borbena zona

Bombaški napad se dogodio samo dan pošto je jedna od pobunjeničkih grupa, Pokret za jedinstvo i džihad u zapadnoj Africi (MUJAO), saopćila francuskoj agenciji da je "uspostavila novu borbenu zonu", organizirajući napade na vojne konvoje i postavljajući nagazne mine.

U eksploziji nagazne mine u srijedu je poginulo četvero civila koji se se vraćali sa pijace između sjevernih gradova Duenca i Gao, a slična eksplozija se dogodila u istoj oblasti 31. januara, pri čemu su ubijena dva malijska vojnika.

"MUJAO je odgovoran za eksploziju dva vozila malijske vojske", rekao je glasnogovornik te grupe Abud Valid Sahraui za AFP.
Mjesec dana pošto je Francuska pokrenula ofanzivu protiv pobunjenika u svojoj bivšoj koloniji, Pariz je upozorio na preostale pobunjeničke grupe koje se i dalje bore.

Izvor: Agencije